Postup přípravy
Z bílků si ušleháme se špetkou soli tuhý sníh. Troubu si vyhřejeme na 170 °C. V míse vymícháme nebo vymixujeme tuk s cukrem a žloutky na světlý krém. Přidáme vanilkový extrakt, mouku a vinný kámen, případně nasekané ovoce. Vše promícháme. Jako poslední opatrně vmícháme sníh.
Těsto plníme do formiček cca do 2/3 (pokud je nutno, tak vymazaných a vysypaných). Pečeme ve vyhřáté troubě cca 20 minut nebo až je špejle zapíchnutá do středu dortíku suchá. Dortíky necháme úplně vychladnout na mřížce.
Rostlinnou smetanu vyšleháme s cukrem, přidáme aroma a kokosové mléko. Vše zašleháme. Přidáme smetafix a šleháme do konzistence tuhé šlehačky. Krémem naplníme zdobící sáček a vychladlé dortíky zdobíme čepicí krému a dále dle možností a fantazie.
Tip: Do těsta můžete přidat nasekané sušené ovoce (pokud bude sířené, např. meruňky nebo ananas, je třeba ho propláchnout v horké vodě).