Postup přípravy
Bílky ušleháme se špetkou cukru a citrónovou šťávou do polo tuha. Přidáme polovinu cukru a šleháme do tuha (pevné lesklé špičky).
Troubu předehřejeme na 200 °C. Plech si vyložíme pečícím papírem.
Odvážíme si mouky se škrobem do mističky a společně lžičkou promícháme.
Žloutky utřeme s druhou polovinou cukru a citrónovou kůrou do světle žluté pěny (cca 2 - 3 minuty). Žloutkovou směs přidáme do misky k pevně ušlehanému sněhu, přidáme směs rýžových mouk a vše opatrně spojíme silikonovou stěrkou v žlutou piškotovou pěnu.
Piškotovou pěnu stěrkou naplníme cukrářský sáček a stříkáme na plech vyložený pečícím papírem buď dlouhé piškoty nebo jen malé hromádky (průměr cca 2cm). Cukrářské dlouhé piškotky přes sítko pocukrujeme ještě před vložením do trouby krupicovým cukrem.
Pečeme 7 - 8 minut, pak troubu vypneme a necháme ještě tak 2 minuty dojít.
Plech s piškoty necháme volně vychladnout na mřížce. Cukrářské se ještě ihned po vyndání z trouby musí znova pocukrovat krupicovým cukrem (ten zkaramelizuje a udělá jim křupavou vrstvičku).
V plechové dóze vydrží cca týden.
Autorka: Radka Vrzalová