Postup přípravy
Cukr rozpustíme ve vlažné vodě, přidáme droždí a necháme vzejít kvásek.
Do mísy dáme mouku, sůl, olej, vlijeme kvásek a vymícháme těsto. Kdo chce, přidá kmín a sezam. Já přidala hrst slunečnicových semínek a lžičku chia semínek. V původním receptu je, že máme lžící namočenou ve studené vodě vykrajovat bochánky a dávat na plech vyložený pečícím papírem, ale já nechala nejdřív těsto normálně vykynout a pak jsem rukama uplácala bochánky.
Na plechu necháme 10 minut ještě kynout a můžeme posypat sezamem. Já potřela vajíčkem (nemusí být, někdo maže třeba vodou s trochou octa ) a sypala dýňovými semínky. Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 - 190 °C něco kolem 20 - 25 minut. Přidávám do trouby dolů kastůlek s vodou - už když rozehřívám troubu.
Jako bezlepkovou mouku jsem použila Jizerku univerzální a namíchala jsem ji s bezlepkovou směsí na Chléb tmavý.
Recept je z knžky Belepková a bezmléčná dieta od Dagmar Kovářů a Jitky Knápkové.