Postup přípravy
Troubu vyhřejeme na 170 °C. V kastrůlku zahřejeme smetanu PROVAMEL s tukem, kakaem a polovinou cukru, až se všechny suroviny spojí v hladký krém. Pak přidáme nalámanou čokoládu a mícháme, až se vše spojí v čokoládovou hmotu. Necháme chvilku vychladnout na pokojovou teplotu.
Mouky si promícháme v misce s kořením, guarem a vinným kamenem. Koláčovou formu o průměru 26 cm si vymažeme Stellou a vysypeme čirokovou polohrubou moukou.
Necháme na sítku okapat švestky od alkoholu. Bílky vyšleháme se špetkou soli do tuhého sněhu, přidáme druhou polovinu cukru a prošleháme v pevný sníh.
Čokoládovou hmotu přendáme do větší misky, pomalu přidáme bílkovou hmotu a opatrně promícháme. Pak přidáme sypkou směs a opět opatrně promícháme. Těsto vlijeme do připravené formy a poklademe okapanými švestkami. Pečeme ve vyhřáté troubě cca 20 minut nebo až je špejle po vytažení z korpusu suchá.
Po upečení necháme koláč vystydnout na mřížce. Nejlepší je ho krájet druhý den. Na talířek můžeme přidat ušlehanou rostlinnou smetanu se skořicí nebo kakaem. Podáváme nejlépe s černým čajem.