Postup přípravy
Těsto: Do misky si odvážíme mouku a kakao, přimícháme lískooříškovou mouku a cukr. V jiné misce prošleháme Vegavajo s teplou vodou a necháme 5 minut odstát. Hmotu přidáme k moučné směsi a přistrouháme celý objem tuku. Rukama uhněteme lepivé těsto, které zabalíme do potravinářské folie a necháme alespoň 1 hodinu odpočinout v lednici.
Troubu nahřejeme na 175 °C. Těsto rozdělíme na 3 - 4 díly, které rozválíme mezi dvěma kusy potravinářské folie na pláty o výšce 0,5 - 0,8 cm. Vykrajovátko obalíme řeznou plochou v mouce a z plátu těsta (po sundání horní folie) vykrajujeme tvary sušenek, které klademe na plech vyložený pečícím papírem. Pečeme cca 8 - 10 minut. Pozor, upečení se vzhledem k barvě sušenek špatně odhaduje, proto zkuste jednu opatrně sundat a podívat se, jestli je dostatečně propečená, ale není černá.
Upečené sušenky necháme zcela vychladnout a pak teprve sundaváme z plechu (bezlepkové sušenky jsou teplé velmi křehké).
Čoko krém: Čokolády rozpustíme na vodní lázni s kakaem, rozpustnou kávou a smetanou. Až se směs promícháním spojí, sundáme z lázně a necháme za občasného míchání zcela vychladnout při pokojové teplotě. Po vychladnutí čokoládovou hmotu prošleháme v hladký krém. Přendáme jej do trezírovacího sáčku s ozdobnou špičkou a spojujeme jím vždy dvě kolečka k sobě. Povrch horního kolečka dozdobíme krémem a kávovým aromatizovaným zrnkem. Necháme vychladit. Dáme opatrně do krabice.
Tip: Krémem je plníme cca 2 - 4 dny před Vánoci. Sušenky si můžeme udělat dopředu i několik týdnů.
Autorka: Radka Vrzalová