Postup přípravy
V míse smícháme všechny sypké ingredience, přidáme pomleté škvarky a rukou hněteme těsto. Druhou přilijeme celý objem piva a pokračujeme v hnětení, až máme kouličku vláčného voňavého těsta. Těsto zabalíme do igelitového sáčku a necháme alespoň půl hodiny v lednici odpočinout (může být i déle).
Troubu předehřejeme na 180 °C.
Těsto prohněteme na ploše s trochou mouky. 2/3 těsta buď rozválíme na požadovanou velikost formy nebo dáme těsto rovnou do formy a rukou vytlačujeme do stran a okrajů. Okraje zarovnáme a těsto propícháme vidličkou. Celý objem marmelády rozprostřeme na koláč a rozvrstvíme pravidelně lžící. Ze zbytku těsta vytvoříme na pomoučené ploše asi 6 hadů, ze kterých uděláme na marmeládový základ mřížku. Těsto mřížky a okraje potřeme rozšlehaným žloutkem s trochou vody, posypeme příp. mandlemi a pečeme ve vyhřáté troubě, na střední příčce cca 30 minut - do zlatova.
Koláč necháme vychladnout, pocukrujeme a necháme do druhého dne "zatáhnout" a rozležet, nejlépe přikrytý alobalem. Čím uleželejší tím lepší, ale ON moc dlouho nevydrží...
Autorka: Radka Vrzalová http://www.proalergiky.cz/profil/45862