Postup přípravy
Nejprve jsem si připravila kvásek - do 100 ml vlažného mléka (z celkové spotřeby tekutin) jsem přidala lžičku cukru, rozdrobila kvasnice a zaprášila asi lžící bezlepkové mouky. Dala jsem na teplé místo (nejčastěji používám sporák, kde se vaří, peče, příp. radiátor).
Poté jsem si zvlášť smíchala sypké a "mokré" ingredience.
Mouku jsem si smíchala se solí, kořením, semínky, prolisovaným česnekem a co nejvíce na drobounko nakrájenou cibulí.
Vodu jsem promíchala s mlékem, olivovým olejem a octem.
Po vzejití kvásku jsem opatrně všechny suroviny smíchala dohromady a nechala kynout na teplém místě (já opět sporák) 1,5 hod.
Po vykynutí jsem těsto promíchala a přendala do vymazané formy (vizuelně připomínající pekárnu) a nechala ještě cca 30 min. kynout.
Krásně nakynuté těsto (pomazané slanou vodou a posypané slunečnicovými semínky) jsem i s formou vložila do předem rozpálené trouby: cca 220 - 250 °C, na jejíž dno jsem vložila ohnivzdornou nádobu s vodou, objem cca 1 litr.
Chléb jsem pekla zhruba 30 minut, zkoušela špejlí, hlídala vršek, aby se nespálil. Zhruba v půlce pečení jsem teplotu snížila na cca 200 °C.
Výsledek luxusní a namíchat mouky, hádám, že by byl ještě lepší, ale mmt jsem měla doma "vybíleno" ;-).