Postup přípravy
Mouku, sůl a droždí promíchame v míse. Přidáme vodu a zamícháme na hladké těsto. Mísu přikryjeme utěrkou nebo folií a necháme stát přes noc 18 - 20 hodin při pokojové teplotě. Další den vyklopíme těsto na pomoučenou podložku, trochu roztáhneme do stran a složíme. To samé ještě jednou zopakujeme. Bez tlaku vytvarujeme do bochníku a posypeme moukou. Do mísy vložíme pomoučenou utěrku, na ni dáme těsto, přikryjeme a necháme kynout další 3 hodiny.
Do trouby dáme zapékací mísu, litinovy hrnec, něco, co má poklici a vydrží vysokou teplotu. Zahřejeme troubu na 250 - 275 °C. Chleba překlopíme do pečící nadoby a zakryjeme poklicí. Pečeme 30 minut. Pak bez poklice ještě 10 minut.
Nádobu vytáhneme z trouby, odstavíme, vytáhneme chleba ven a dáme chladit na mřížku.