Postup přípravy
Suroviny mají mít pokojovou teplotu, takže nezapomeňte zavčas vyndat mléko z lednice, nebo ho ohřát ;-).
Zaděláme těsto a necháme půl hodinky vykynout. Přiznám se, že jsem suroviny z důvodu časové tísně nandala do pekárny a nechala tam půl hodinky promíchávat a pak půl hodinky kynout.
Po vykynutí těsta si zapneme troubu na 210 stupňů.
Rohlíky: Část těsta vyválíme na tenko, rádýlkem rozkrájíme na trojúhelníky a od širší strany lehce srolujeme (neutahujeme, nepřimačkáváme). Pokládáme na plech vyložený pečícím papírem, slabě potřeme olejem a posypeme solí a bazalkou.
Bulky: Těsto rozkrájíme na kusy. Nevyvalujeme, jen rukou na vále trochu vytáhneme dokulata a zabalíme pak do kuličky (jako kdybychom dělali buchty, ale bez náplně). Jen lehce zabalíme, nepřimačkáváme. Zabalenou stranou pokládáme na plech vyložený pečícím papírem, potřeme olejem a posypeme solí a bazalkou (nebo kmínem, paprikou atd.)
Pečeme v předem řádně vyhřáté troubě cca 15 - 20 minut.