Postup přípravy
1. Předehřejeme si troubu na 150 °C, vymažeme sádlem a vysypeme polohr. moukou pečící nádobu o rozměrech cca 20 x 30 cm. Studenou smetanu vyšleháme do tuhé konzistence.
2. Mouku, mák, strouhaný brambor. škrob, jablečnou vlákninu a kypřidlo promícháme v misce. V druhé větší míse ušleháme všechna vejce s cukry a citronovou kůrou do žluté pěny, trvá to asi 3 minuty. K vaječné pěně opatrně přimícháme ušlehanou šlehačku. Do této směsi už jen silikonovou stěrkou nebo vařečkou vmícháme obsah moučné směsi z druhé misky.
3. Těsto vlijeme na plech a pečeme ve vyhřáté troubě na 150 °C cca 30- 35 minut. Až se špejle zapíchnutá do středu koláče vytáhne čistá. Makovec necháme vychladnout v pečící nádobě na mřížce, krájíme na kostky. Můžeme potřít pikantní marmeládou - meruňková, višňová, rybízová......