Infolinka (všední dny 8.30–15 h)
541 212 450
Infolinka (všední dny 8.30–15 h)
541 212 450

Kváskový chléb - bez lepku, mléka, vajec

Bez lepku Bez vajec Bez mléka Bez ořechů
Kváskový chléb - bez lepku, mléka, vajec
Náročnost
náročný
Čas přípravy
1 den
Ingredience
polohrubá rýžová mouka
polohrubá kukuřičná mouka
pohanková mouka
voda
sůl
kmín
chlebové koření

Postup přípravy

Část 1.

Jak na bezlepkový kvásek.

 Výroba bezlepkového kvásku je podobná jako výroba lepkové kvásku. Rozdíl je v tom, že použité bezlepkové mouky do sebe vsají více vody než žitná a pšeničná mouka.

 Jsme pracující rodina s dvěma dětmi, které navštěvují školku. Bylo tedy pro mne nutné i celý proces trošku naplánovat, aby to vše vyšlo časově. Aby mi například nevyšlo pečení chleba někdy na jednu hodinu v noci.

 Připravte si větší sklenici. Vše je lepší připravovat ve skle. Jelikož dochází k procesu kvašení a pokud byste použili např. mísu z umělé hmoty, je možné, že umělá hmota může pracovat a chemické látky z ní se můžou dostat do těsta. Osobně sama mám radši sklo než umělou hmotu.

 Sklenici nikdy neuzavírejte úplně. Musí do ní proudit vzduch.

 1.  den = sobota 14.5.2017

večer – smíchat 1 lžičku polohrubé mouky kukuřičné a rýžové, 4 lžičky vody. Zamíchat a nechat kvasit 10-12 hodin.

 2.  den = neděle 15.5.2017

ráno - smíchat 1 lžičku polohrubé mouky kukuřičné a rýžové, 4 lžičky vody. Zamíchat a nechat kvasit 10-12 hodin.

večer - smíchat 1 lžičku polohrubé mouky kukuřičné a rýžové, 4 lžičky vody. Zamíchat a nechat kvasit 10-12 hodin.

3.  den = pondělí 16.5.2017

ráno - smíchat 1 lžičku polohrubé mouky kukuřičné a rýžové, 4 lžičky vody. Zamíchat a nechat kvasit 10-12 hodin.

večer - smíchat 1 lžičku polohrubé mouky kukuřičné a rýžové, 4 lžičky vody. Zamíchat a nechat kvasit 10-12 hodin.

4.  den = úterý 17.5.2017

ráno - smíchat 1 lžičku polohrubé mouky kukuřičné a rýžové, 4 lžičky vody. Zamíchat a nechat kvasit 10-12 hodin.

 Po těchto 4 dnech by měl být kvásek dost silný, aby se podařilo upéct chleba. Nelekejte se kyselého odéru kvásku. Ve výsledku v chlebu kyselost nebyla cítit.

 

Část 2.

Příprava a pečení bezlepkového chleba

 4.  den = úterý 17.5.2017

večer – rozkvašení kvásku. Asi 3 lžíce z kvásku (viz část 1.) smíchejte se 120 ml vlažné vody a 150 g bezlepkové mouky. Použila jsem 75g polohrubé mouky rýžové a 75g polohrubé mouky kukuřičné. Mísu přikryjte např. utěrkou a nechte na teplém místě 10-12 hodin kvasit. Těsto by mělo být řidší.

 5.  den = středa 18.5.2017

ráno – další rozkvašení kvásku. Do mísy přidejte 100-120 ml vlažné vody a 150 g bezlepkové mouky. Použila jsem 75g polohrubé mouky rýžové a 75g polohrubé mouky kukuřičné. Vše promíchejte. Mísu přikryjte např. utěrkou a nechte na teplém místě 10-12 hodin kvasit. Těsto by mělo být hustší než u prvního kvašení.

 večer – namočte 50-60g lněných semínek. Nechte chvilku namočené. Trošku zešlemují. Můžete je použít i takto celé, ale já všechna semínka mixuju do prášku. Zbylou vodu jsem slila. Semínka spolu s cca 2 lžičkami kmínu jsem pro jistotu tyčovým mixérem rozmixovala na kaši. Děti by celá semínka totiž jíst neměla. Můžou jim poničit střeva a hlavně, jak celé semínko snědí, tak ho celé vyloučí. Jejich tělo si ze semínek nevezme nic. Pro bezlepkový chleba jsou semínka důležitá. Dodávají chlebu vlhkost a tím chleba vydrží déle.

 Z nakynuté směsi odeberte 3-4 lžíce kvásku pro další pečení. Kvásek můžete skladovat v ledničce. Pokud nebudete péct delší dobu, je dobré kvásek „dokrmit“ moukou a vodou (2 lžičky mouky + 4 lžičky vody).

 Ke směsi přijdete 10g soli a rozmixovaná semínka. Můžete použít i chlebové koření. Dále přidejte 200g bezlepkové mouky. Já použila 60g pohankové mouky, 70g polohrubé rýžové mouky, 70g polohrubé kukuřičné mouky. Vše promíchejte.

 Těsto vlijte do vymazané formy. Moje zkušenost: ač jsem si myslela, že mám formu dostatečně vymazanou, stejně se mi nepodařilo chleba vyklopit. Těsto vespodu se připeklo. Doporučuji tedy použít pečící papír.

 Těsto nechte ve formě kynout 4-5 hodin. Já jsem dala formu do trouby, jen jsem ji zapnula (svítilo světlo) a těsto bylo vykynuté za 3 hodiny.

 Po vykynutí jsem troubu zapnula na 250 stupňů. Nastavila jsem čas na cca 15-20 minut. Poté jsem teplotu snížila na 220 stupňů a pekla zhruba dalších 25-30 minut. Odhadovala jsem podle barvy kůrky.

 Po upečení chleba hned vyklopte z formy a položte na mřížku, aby vychladnul. Pokud by chleba zůstal ve formě, tak by zvlhnul.

 Po vychladnutí chleba zabalte do utěrky a nebo do látkového pytlíku na chleba.

Nikdy nedávejte chleba do igelitu, chleba se v něm zapaří a zplesniví.

 

 

 

 

Související recepty

Bezlepkové muffiny z teffové a rýžové mouky
Bezlepkový a bezlaktózový ovocný dort
Bramborové knedlíky - bez lepku, mléka, vajec

Související články

Bezlaktózová dieta – nemusíme vyřadit všechny mléčné produkty
Léčba intolerance laktózy? K dispozici jsou jen doplňky stravy
Sójový jogurt by měl být čistě rostlinný a obsahovat probiotické bakterie

Související recepty

Bezlepkové muffiny z teffové a rýžové mouky
Množství surovin je na 7-8 muffin.Chia semínka zalijeme vodou a necháme nabobtnat. Mezitím smícháme vše ostatní, nakonec...
Muffiny
Bezlepkové muffiny z teffové a rýžové mouky
Bezlepkový a bezlaktózový ovocný dort
Korpus: Veškeré suroviny smícháme a poté nalijeme do předem vymazané formy na dort. Pečeme na 180 °C 30 - 45 minut, záleží...
Dorty
Bezlepkový a bezlaktózový ovocný dort
Bramborové knedlíky - bez lepku, mléka, vajec
Brambory jsem nastouhala najemno. V nezbytné trošce vody jsem si rozpustila škrob a prášek do pečiva (namísto vejce, resp....
Přílohy
Bramborové knedlíky - bez lepku, mléka, vajec
Dýňové noky (bez lepku, mléka, vajec, brambor,...)
Dýni uvaříme do měkka, po vychladnutí z ní vymačkáme přebytečnou vodu a vidličkou/šťouchadlem na brambory rozšťoucháme na...
Přílohy Jáhly
Dýňové noky (bez lepku, mléka, vajec, brambor,...)
Dýňový "bešamel" – univerzální zapékací omáčka (bez mléka, lepku, vajec, soji a ořechů)
Dýni důkladně omyjeme, vydlabeme semínka a nakrájíme na kousky. Dáme do hrnce, zalijeme vodou, aby byla dýně ponořená...
Hlavní jídla bez masa
Dýňový "bešamel" – univerzální zapékací omáčka (bez mléka, lepku, vajec, soji a ořechů)
Galetky - kynuté palačinky bez lepku, mléka, vajec
Ze všech surovin si připravíme těsto, které necháme 90minut kynout.Smažíme.Můžeme podávat s pečenými jablky či plnit...
Sladká jídla
Galetky - kynuté palačinky bez lepku, mléka, vajec
Květákový mozeček - bez lepku, mléka, vajec
Dáme vařit 2 skleničky vody se špetkou soli a lžící slunečnicového oleje. Až začne voda vřít, stáhneme ji úplně z plotny a...
Hlavní jídla bez masa
Květákový mozeček - bez lepku, mléka, vajec
Kynutý koláč z trhu - bez lepku, mléka a vaječných bílků
Do hrnečku zaděláme kvásek a necháme ho v teple vyběhnout. Mezitím si v kynoucí míse s poklopem smícháme všechny sypké...
Kynuté moučníky
Kynutý koláč z trhu - bez lepku, mléka a vaječných bílků

Související články

Bezlaktózová dieta – nemusíme vyřadit všechny mléčné produkty
Bez laktózy nerovná se bez mléka. Laktózu obsahují pouze některé mléčné výrobky. Poradíme vám, čemu se vyhnout a co si...
Intolerance laktózy
Bezlaktózová dieta – nemusíme vyřadit všechny mléčné produkty
Léčba intolerance laktózy? K dispozici jsou jen doplňky stravy
Jelikož intolerance laktózy není choroba v pravém slova smyslu, nedá se ani příliš hovořit o léčbě. Hlavním opatřením pro...
Intolerance laktózy
Léčba intolerance laktózy? K dispozici jsou jen doplňky stravy
Sójový jogurt by měl být čistě rostlinný a obsahovat probiotické bakterie
Sójové jogurty jsou oblíbenou náhražkou živočišných jogurtů při bezmléčné dietě. Jaké druhy těchto jogurtů jsou k dostání...
Intolerance laktózy Alergie na mléko
Sójový jogurt by měl být čistě rostlinný a obsahovat probiotické bakterie
Přecitlivělost na kravské mléko může způsobit alergie nebo intolerance
Po konzumaci kravského mléka a výrobků z něj vás opakovaně trápí zdravotní problémy. Proč? Vaše obtíže jsou způsobeny...
Intolerance laktózy Alergie na mléko
Přecitlivělost na kravské mléko může způsobit alergie nebo intolerance
Cestování po Islandu – bez lepku a laktózy
Na dovolenou se pokaždé velmi těšíme, asi jako každý. Letos se nám naskytla zajímavá příležitost navštívit krásné místo...
Intolerance laktózy Alergie na lepek (mouku) Alergie na potraviny
Cestování po Islandu – bez lepku a laktózy
Zapojte se do spotřebitelského testování Bio sójové smetany Provamel
Na základě předchozích zkušeností víme, že spotřebitelská testování vás zajímají. Proto jsme pro vás připravili další...
Intolerance laktózy Alergie na mléko
Zapojte se do spotřebitelského testování Bio sójové smetany Provamel
Recenze: Bio rýžovo-kokosový nápoj Provamel
Rýžovo-kokosové mléko od Provamelu nás lákalo už od podzimu 2013, kdy se objevilo v Česku. Konečně jsme se rozhoupali...
Intolerance laktózy Alergie na mléko Alergie na potraviny
Recenze: Bio rýžovo-kokosový nápoj Provamel
Testováno spotřebiteli: Test Nutrilon nemléčné Allergy kaše
Jak dopadl test nové kaše Nutrilon prováděný spotřebiteli z řad alergiků? Co na testovaném produktu pochválili a co jim...
Intolerance laktózy Alergie na lepek (mouku) Celiakie Alergie na mléko Alergie na potraviny
Testováno spotřebiteli: Test Nutrilon nemléčné Allergy kaše

Ověřeno našimi zákazníky

Kliknutím na pečeť zobrazíte všechny recenze našeho e-shopu přímo na Heurece

Heureka recenze
„Byl jsem velmi spokojený, protože zboží došlo v podstatě druhý den po objednávce. Výborné. Děkuji“
Ověřený zákazník před 2 dny
  • rychlost doručení
Ověřený zákazník před 2 dny
„Rychle a v pořádku, výborná cena“
Ověřený zákazník před 3 dny