Postup přípravy
Část 1.
Jak na bezlepkový kvásek.
Výroba bezlepkového kvásku je podobná jako výroba lepkové kvásku. Rozdíl je v tom, že použité bezlepkové mouky do sebe vsají více vody než žitná a pšeničná mouka.
Jsme pracující rodina s dvěma dětmi, které navštěvují školku. Bylo tedy pro mne nutné i celý proces trošku naplánovat, aby to vše vyšlo časově. Aby mi například nevyšlo pečení chleba někdy na jednu hodinu v noci.
Připravte si větší sklenici. Vše je lepší připravovat ve skle. Jelikož dochází k procesu kvašení a pokud byste použili např. mísu z umělé hmoty, je možné, že umělá hmota může pracovat a chemické látky z ní se můžou dostat do těsta. Osobně sama mám radši sklo než umělou hmotu.
Sklenici nikdy neuzavírejte úplně. Musí do ní proudit vzduch.
1. den = sobota 14.5.2017
večer – smíchat 1 lžičku polohrubé mouky kukuřičné a rýžové, 4 lžičky vody. Zamíchat a nechat kvasit 10-12 hodin.
2. den = neděle 15.5.2017
ráno - smíchat 1 lžičku polohrubé mouky kukuřičné a rýžové, 4 lžičky vody. Zamíchat a nechat kvasit 10-12 hodin.
večer - smíchat 1 lžičku polohrubé mouky kukuřičné a rýžové, 4 lžičky vody. Zamíchat a nechat kvasit 10-12 hodin.
3. den = pondělí 16.5.2017
ráno - smíchat 1 lžičku polohrubé mouky kukuřičné a rýžové, 4 lžičky vody. Zamíchat a nechat kvasit 10-12 hodin.
večer - smíchat 1 lžičku polohrubé mouky kukuřičné a rýžové, 4 lžičky vody. Zamíchat a nechat kvasit 10-12 hodin.
4. den = úterý 17.5.2017
ráno - smíchat 1 lžičku polohrubé mouky kukuřičné a rýžové, 4 lžičky vody. Zamíchat a nechat kvasit 10-12 hodin.
Po těchto 4 dnech by měl být kvásek dost silný, aby se podařilo upéct chleba. Nelekejte se kyselého odéru kvásku. Ve výsledku v chlebu kyselost nebyla cítit.
Část 2.
Příprava a pečení bezlepkového chleba
4. den = úterý 17.5.2017
večer – rozkvašení kvásku. Asi 3 lžíce z kvásku (viz část 1.) smíchejte se 120 ml vlažné vody a 150 g bezlepkové mouky. Použila jsem 75g polohrubé mouky rýžové a 75g polohrubé mouky kukuřičné. Mísu přikryjte např. utěrkou a nechte na teplém místě 10-12 hodin kvasit. Těsto by mělo být řidší.
5. den = středa 18.5.2017
ráno – další rozkvašení kvásku. Do mísy přidejte 100-120 ml vlažné vody a 150 g bezlepkové mouky. Použila jsem 75g polohrubé mouky rýžové a 75g polohrubé mouky kukuřičné. Vše promíchejte. Mísu přikryjte např. utěrkou a nechte na teplém místě 10-12 hodin kvasit. Těsto by mělo být hustší než u prvního kvašení.
večer – namočte 50-60g lněných semínek. Nechte chvilku namočené. Trošku zešlemují. Můžete je použít i takto celé, ale já všechna semínka mixuju do prášku. Zbylou vodu jsem slila. Semínka spolu s cca 2 lžičkami kmínu jsem pro jistotu tyčovým mixérem rozmixovala na kaši. Děti by celá semínka totiž jíst neměla. Můžou jim poničit střeva a hlavně, jak celé semínko snědí, tak ho celé vyloučí. Jejich tělo si ze semínek nevezme nic. Pro bezlepkový chleba jsou semínka důležitá. Dodávají chlebu vlhkost a tím chleba vydrží déle.
Z nakynuté směsi odeberte 3-4 lžíce kvásku pro další pečení. Kvásek můžete skladovat v ledničce. Pokud nebudete péct delší dobu, je dobré kvásek „dokrmit“ moukou a vodou (2 lžičky mouky + 4 lžičky vody).
Ke směsi přijdete 10g soli a rozmixovaná semínka. Můžete použít i chlebové koření. Dále přidejte 200g bezlepkové mouky. Já použila 60g pohankové mouky, 70g polohrubé rýžové mouky, 70g polohrubé kukuřičné mouky. Vše promíchejte.
Těsto vlijte do vymazané formy. Moje zkušenost: ač jsem si myslela, že mám formu dostatečně vymazanou, stejně se mi nepodařilo chleba vyklopit. Těsto vespodu se připeklo. Doporučuji tedy použít pečící papír.
Těsto nechte ve formě kynout 4-5 hodin. Já jsem dala formu do trouby, jen jsem ji zapnula (svítilo světlo) a těsto bylo vykynuté za 3 hodiny.
Po vykynutí jsem troubu zapnula na 250 stupňů. Nastavila jsem čas na cca 15-20 minut. Poté jsem teplotu snížila na 220 stupňů a pekla zhruba dalších 25-30 minut. Odhadovala jsem podle barvy kůrky.
Po upečení chleba hned vyklopte z formy a položte na mřížku, aby vychladnul. Pokud by chleba zůstal ve formě, tak by zvlhnul.
Po vychladnutí chleba zabalte do utěrky a nebo do látkového pytlíku na chleba.
Nikdy nedávejte chleba do igelitu, chleba se v něm zapaří a zplesniví.