Postup přípravy
1. den: Do zavařovací sklenice (750 ml) nasyeme 100 g mouky, přidáme 100 g vody a zamícháme v hladké těstíčko. Sklenici překryjeme mikroténovým sáčkem (já sklenici strčím do sáčku a zavážu) a necháme na teplém místě 24 hodin pracovat (klidně můžete nechat na lince, pokud vám v kuchyni nemrzne :).
2. den: Po 24 hodinách půlku těsta ze sklenice odebereme a vyhodíme. Doplníme 60 g mouky a 60 g vody, důkladně rozmícháme, zavážeme do mikrotenu a necháme pracovat dalších 24 hodin.
3. den opět odebereme půlku kvásku a doplníme stejně jako druhý den. Protože kvásek by měl již pracovat, tak uděláme do mikrotenu na vrchu sklenice dírky (kvůli plynům, které při kvašení vznikají).
Tímto způsobem jde omlazování kvásku pořád dokola..... teoreticky 5. den by měl kvásek pěkně bublat (měl by prostě vyběhnout, a když do něho vložíte lžíci a zamícháte, tak by měl tvořit takové jakoby provazy).
Já tedy mohla kvásek použít až 8 den.... je to prostě bezlepková mouka a ta se chová jinak, než lepková.
Kvásek uchovávám v lednici v malé zavařovací sklenici s víčkem, jen to víčko nesmí být úplně uzavřené, spíš jen tak na půl závitu. Opět proto, že kvásek pracuje.
Popravdě pořádný kvásek se mi povedl až asi na 5. nebo 6. pokus... Tak nezoufejte, když se to napoprvé nepodaří...je to přeci jen mouka a voda.
Čím více budete s kváskem pracovat, tím bude silnější. V lednici stačí uschovávat tak 2 až 3 lžíce.