Postup přípravy
Těsto: Oddělíme bílky od žloutků. Žloutky šleháme do pěny a přidáváme postupně vodu, pak cukr a šleháme do husté pěny. Z bílku ušleháme tuhý sníh a malou část opatrně vmícháme do pěny, postupně přimicháváme mouky s kypřícím práškem do pečiva. Nakonec zlehka vmícháme zbytek sněhu. Dáme do formy vymazané a vysypané Jizerkou. Pečeme při 170 °C do zlatova.
Poznámka: Kulatou formu s vyjimatelným dnem nevysypávám, na dno dám pečící papír. "Pevné" formy vysypavám
Rozpis na:
6 vajec, 240 g cukru, 336 g mouky, 12 lžic horké vody, půl prášku do pečiva
7 vajec, 280 g cukru, 390 g mouky, 14 lžic horké vody, 3/4 prášku do pečiva
8 vajec, 320 g cukru, 440 g mouky, 16 lžic horké vody, prášek do pečiva
Medvěd byl z 8 vajec - (forma 37 x25x10)
Krém: Karamelový puding uvaříme s 1 lžíci cukru ve 250 ml mléka (po uvaření míchat ve studené lázni do zchladnutí). Máslo vyšleháme do pěny, přidáme karamel, Salko a postupně přidáváme puding (pokud moc z hrudkovatěl, přepasírujeme přes sítko).
Dort rozkrojíme, namažeme trochou marmelády a pak krémem. Krémem obmažeme i celý dort. Posypeme čokoládou s ořechy.
Dozdobíme dle fantazie - na tlapky, bříško byl použitý fondán. Ten připravíme tak, že si želatinu necháme nejdříve nabobtnat (cca 3 min) a pak zahřejeme. Nesmí se ale vařit! Přidáme med, necháme rozpustit – pořad se to nesmí vařit. Necháme vychladnout a zpracujeme s moučkovým cukrem. 6 - 10 hod. necháme odpočnout na kuchyňské lince.