Postup přípravy
Do vlažného mléka přidáme lžičku cukru a rozdrobíme droždí. Necháme vzejít kvásek.
Ostatní suroviny smícháme ve větší míse a opatrně přilijeme kvásek. Vypracujeme hladké, tužší, nelepivé těsto, které "bublinkuje".
Přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě vykynout (já kvůli stabilní teplotě dávám kynout do trouby na 30 stupňů).
Než těsto vykyne, připravíme si náplně. Třeba švestková nebo jablečná povidla, makovou náplň, klasickou tvarohovou náplň (kdo může tvaroh). V té můžeme vejce nahradit vanilkovým pudinkem:
1 vejce = 1 lžička pudinkového prášku, nebo můžeme použít falešnou tvarohovou náplň z tofu: https://www.proalergiky.cz/recepty/tvarohova-napln-z-tofu-tvarohovy-zavin-s-boruvkami
Z vykynutého těsta vykrajujeme polévkovou lžící kousky, které prsty roztáhneme do placky. Na ni dáme lžičku náplně a důkladně zabalíme. Buchty klademe do řádně sádlem (rozpouštěným) vymazaného pekáče a každou buchtu jím ještě potřeme ze všech stran, aby se neslepily. Rovnáme vedle sebe tak, aby nebyly moc namačkané, protože ještě naběhnou.
Necháme asi 20 minut znovu vykynout.
Pečeme na 200 stupňů asi 5 - 10 minut, pak teplotu stáhneme na 180 stupňů a dopékáme do zlatova.
Hotové buchty necháme mírně zchladnout, vyklepneme je na prkénko nebo vál a necháme vychladnout zcela. Poté je rozdělíme a cukrujeme.
Výše uvedené množství surovin je dávka na menší pekáč. Pokud chcete použít pekáč klasické velikosti (akorát do trouby), zdvojnásobte množství ingrediencí.
Buchty jsou nejlepší čerstvé ;)