Infolinka (všední dny 8.30–15 h)
541 212 450
Infolinka (všední dny 8.30–15 h)
541 212 450

Vánoční pečení bezlepkově

Kokosové rohlíčky bez lepku a mléka
Kokosové rohlíčky bez lepku a mléka

Jaký byl začátek vašeho bezlepkového pečení? Také jste si napoprvé řekli, že prostě vyměnit v receptu jeden druh mouky za jiný (v tomto případě nejčastěji hladké pšeničné za jakoukoliv bezlepkovou) nemůže být takový problém? Já jsem to zkusila. A výsledek? Použiji slova manžela: „Žádná sláva, ale přeci to nevyhodíme.“

Jak tedy na vánoční cukroví, aby se nám povedlo napoprvé a co nejlépe? Moje rada zní: Není nad odzkoušené recepty! Pojďme si některé z nich představit a říci si i trochu teorie.

Bezlepkové mouky

 

Bezlepková směs Nomix
Bezlepková směs Nomix

 

Základem úspěchu při pečení, nejenom bezlepkovém, je výběr vhodné mouky. Bezlepkových mouk je na našem trhu mnoho druhů. Které se ale nejvíce hodí na vánoční pečení? Teoreticky máme na výběr tři varianty:

1. Jednodruhové bezlepkové mouky

Nejběžnější jednodruhové mouky, které jsou k dostání běžně v hypermarketech (Kaufland, Tesco, Globus, Albert aj.) jsou rýžová, kukuřičná, pohanková, jahelná či sójová. Mezi méně známé mouky, které seženete ve zdravých výživách či internetových obchodech, patří mouka kaštanová, žaludová, lněná, konopná, manioková, mandlová, cizrnová, amarantová a další. Ne všechny se ovšem hodí zrovna na cukroví a už vůbec ne pro 100% záměnu. Podrobné informace o dávkování a využití jednodruhových mouk.

Recept: Bílkový chlebíček bez lepku a mléka

 

Bílkový chlebíček
Bílkový chlebíček

 

 

2. Vlastnoručně namíchané bezlepkové směsi

Tato varianta spočívá ve smíchání více druhů jednodruhových mouk dle vlastního výběru, případně přejatého poměru. Osobně si nemyslím, že je to úplně ideální způsob, obzvláště pro začátečníky a zrovna ještě u vánočního cukroví, neboť míchání mouk je vcelku náročná alchymie (vázání vody, tuku, a tedy i úprava poměru pevné a tekuté složky aj.). I proto ji využívám hlavně u perníků, piškotů a litých těst, méně často u kynutých moučníků, chleba a pečiva. Pro pečení cukroví preferuji variantu třetí – použít již předem namíchanou bezlepkovou směs.

Recept: Linecké cukroví - bez lepku, mléka, vajec, sóji

 

Linecké cukroví
Linecké cukroví

 

Recept: Vídeňské mandlové rohlíčky - bez lepku

 

Vídeňské mandlové rohlíčky
Vídeňské mandlové rohlíčky

 

3. Bezlepkové směsi

Zakoupení směsi, ideálně přímo určené na sladké pečení, považuji za záruku úspěšného výsledku. Pakliže netrpíte „pouze“ celiakií či alergií na lepek, je důležité řádně prostudovat složení, neboť součástí některých směsí jsou i sójová mouka či lupina (vlčí bob).

Nejznámější směsi vhodné na vánoční pečení jsou:

  • Adveni BAKE-A-CAKE

- univerzální bezlepková směs vhodná na pečení

- složení: čiroková mouka, jáhlová mouka, rýžová mouka, bramborový škrob, slunečnicová semínka mletá, slunečnicový lecitin (emulgátor), guarová guma (zahušťovadlo)

Recept: Čokoládové dortíčky - bez lepku, mléka, vajec a sóji

 

Čokoládové dortíčky
Čokoládové dortíčky

 

  •  Nomix

- univerzální bezlepková směs vhodná mimo jiné i na křehká těsta či vánoční cukroví

- složení: deproteinovaný pšeničný škrob, lupinová mouka, kukuřičná mouka, lněná mouka, cukr, zahušťovadlo: guarová mouka, sójový lecitin, kypřící prášek (E450, E500)

- alergeny – lupina, sójový lecitin

Recept: Mocca hvězdičky - bez lepku

 

Mocca hvězdičky
Mocca hvězdičky

 

 Recept: Linecké košíčky s ořechovou náplní - bez lepku

 

Linecké košíčky s ořechovou náplní
Linecké košíčky s ořechovou náplní

 

  •  Schär Mix C

- bezlepková směs s kypřícím práškem vhodná obzvláště na sladké pečení

- složení: kukuřičný škrob, kukuřičná mouka, zahušťovadlo: karubin.

- může obsahovat stopy sóji a vlčího bobu (lupiny)

Recept: Měkké marokánky – bez lepku, mléka, vajec, sóji

 

Měkké marokánky
Měkké marokánky
  •  Doves Farm – Směs bílá bez lepku

- výborná pro pečení vánočního cukroví

- složení: směs (rýže, brambory, tapioca,kukuřice a pohanka), kypřící látky (dihydrogenfosforečnan vápenatý, hydrogenuhličitan sodný), xanthan gum

Recept: Punčové řezy - bez lepku a mléka

 

Punčové řezy
Punčové řezy

 

  • Jizerka – Zelená a Zlatá

- dva druhy univerzálních bezlepkových směsí lišící se složením

- alergeny – lupina, sója a možné stopy sezamu

Recept: Vanilkové rohlíčky - bez lepku, mléka a vajec

 

Vanilkové rohlíčky
Vanilkové rohlíčky

 

  • Promix – UNI aj.

- obsahuje kukuřičný a bramborový škrob a rýžovou a sójovou mouku

Recept: Bezlepkové tyčinky

 

Bezlepkové tyčinky
Bezlepkové tyčinky

 

  • Mantler, Unimix aj.

Na závěr praktické rady zkušených bezlepkových pekařek

Rady Ing. Radky Vrzalové, která pro svou dcerku vaří a peče bezlepkově řadu let, jsou tyto: „Vůbec nejlepšího výsledku v chuti vánočního pečiva docílíte promícháním alespoň dvou moučných směsí. Pokud napečete všechno cukroví pouze z jedné směsi, brzo se vám přejí. K prodloužení trvanlivost a pružnosti pečiva bych doporučila přidat např. guarovou či xantanovou gumu. S oběma, prosím, zacházejte vždy podle receptu – mohou ovlivňovat chuť a vůni výsledného pečiva. Přidává se cca 1 kávová lžička na 500 g těsta. Výborným pojidlem, nejen do vánočního cukroví a pečiva, je vláknina. Může být jablečná (do sladkého) či bramborová nebo psyllium. Podrží např. těsto na štolu či vánočku a udržuje i vlhkost v drobném cukroví.“

Co vyhovuje jednomu, nemusí druhému, o čemž svědčí i zcela opačný názor další ze zkušených pekařek. Bedřiška Bernášková se naopak drží jen jednoho druhu směsné mouky a na vánoční pečení preferuje mouku Schär mix C. Podívejte se na její recept.

Recept: Bezlepkové podkovičky pro štěstí

 

Bezlepkové podkovičky pro štěstí
Bezlepkové podkovičky pro štěstí

 

Jakou variantu zvolíte vy, je jen a pouze na vás!

Přísady na pečení

Výběrem mouky však bezlepkový předvánoční nákup nekončí. Lepek totiž číhá na alergiky a pacienty s intolerancí lepku i na dalších místech. Občas i tam, kde by ho ne každý čekal – v některých druzích kakaa, v koření, ve směsi mletých ořechů, v máku, v sušeném ovoci atd. Jediná rada, která zabrání trávícím obtížím při porušení diety – důkladně pročítat etikety, obzvláště u neznámých značek.

Obdobně je tomu i u přísad na pečení ovlivňujících strukturu a objem těsta:

  • droždí
  • kypřící prášek do pečiva
  • kypřící prášek do perníku
  • jedlou sodu (soda bikarbona)

V případě bezlepkové diety je nutné použít výrobky, které splňují dietní normy, tj. nesou přímo označení „bezlepkové“. Tuto přísnou normu splňuje např. kypřící prášek a sušené droždí značky Labeta, kypřící prášek z vinného kamene BIO-NEBIO, kypřící prášek do perníku Benkor, čerstvá droždí Noli, Fala a sušené droždí Saf-instant atd. Pokud bychom chtěli být zcela důslední, musíme zvážit i používání klasického vanilkového či skořicového cukru, resp. jejich bezlepkových variant.

Někteří jedinci používají i ty výrobky, kde je na etiketě uvedeno „může obsahovat stopy lepku“. Toto se týká např. výrobků firmy Dr. Oetker. Sám výrobce uvádí, že je to z důvodu, že není schopen zajistit zcela oddělenou výrobu bezlepkových výrobků od těch, jejichž součástí je pšeničná a žitná mouka. Tudíž existuje určité, byť nepatrné, riziko kontaminace bezlepkových výrobků lepkem.

Pudinky bez lepku

Součástí řady krémů, které se používají na dohotovení vánočního cukroví, je i pudink. Bezlepkové varianty různých příchutí nejsou v dnešní době již nic vzácného. Najdeme je i např. pod českou značkou Amylon (vanilkový, jogurtový, meruňkový aj.), dále pak Celiko, Belbake atd.

Další recepty nejen na Vánoce najdete v naší databázi.

Základní teorii bychom měli za sebou a teď už jen zbývá popřát úspěšné pečení! Daří se vám? Se kterými bezlepkovými a náhradními surovinami máte dobré zkušenosti vy?

Související články

Co nabízejí zdravotní pojišťovny alergikům a astmatikům
Jak zbavit dítě atopického ekzému: Díl 1. Příznaky a diagnóza atopického ekzému
Jak zbavit dítě atopického ekzému: Díl 3. Spojitost atopického ekzému a potravinové alergie

Související články

Co nabízejí zdravotní pojišťovny alergikům a astmatikům
Zdravotní pojišťovny v ČR pacientům s astmatem, alergiemi a atopickým ekzémem hradí veškeré náklady na vyšetření a léčbu...
Astma Atopický ekzém Celiakie
Co nabízejí zdravotní pojišťovny alergikům a astmatikům
Jak zbavit dítě atopického ekzému: Díl 1. Příznaky a diagnóza atopického ekzému
Co je atopický ekzém, jak se projevuje, jak se diagnostikuje.
Atopický ekzém Alergie na mléko Alergie na potraviny
Jak zbavit dítě atopického ekzému: Díl 1. Příznaky a diagnóza atopického ekzému
Jak zbavit dítě atopického ekzému: Díl 3. Spojitost atopického ekzému a potravinové alergie
Ve věku 0–3 roky dítěte je atopický ekzém (AE) relativně často spojen s potravinovou alergií. Uvádí se, že celých 40...
Atopický ekzém Alergie na mléko Alergie na potraviny
Jak zbavit dítě atopického ekzému: Díl 3. Spojitost atopického ekzému a potravinové alergie
Jak zbavit dítě atopického ekzému: Díl 5. Hledejte alergeny v jídle
Prvními alergeny, s kterými se dítě setká, jsou alergeny potravinové – určité složky potravy mohou zhoršovat atopický...
Atopický ekzém Alergie na mléko Alergie na potraviny
Jak zbavit dítě atopického ekzému: Díl 5. Hledejte alergeny v jídle
Jak zbavit dítě atopického ekzému: Díl 4. Prevence
Genově dané dispozice pro atopii změnit nelze. Alergie ale vzniká z atopie až tehdy, pokud se spojí dědičné dispozice...
Atopický ekzém Alergie na mléko Alergie na potraviny
Jak zbavit dítě atopického ekzému: Díl 4. Prevence
Jak se vyhnout mléku a laktóze
Existují dva zcela jasné důvody, proč si dávat pozor na mléko: buď se musíme vyhýbat mléčným bílkovinám, nebo laktóze, tzn...
Intolerance laktózy Alergie na mléko Alergie na potraviny
Jak se vyhnout mléku a laktóze
Prokázané potravinové alergeny není vždy nutné vyřazovat z jídelníčku
I když alergologické testy odhalí přecitlivělost na nějakou potravinu, nemusí to vždy znamenat, že byste ji museli přestat...
Alergie na potraviny
Prokázané potravinové alergeny není vždy nutné vyřazovat z jídelníčku
Potravinové alergie se letos ještě více prodraží
Drahé diety se po Novém roce lidem, kteří musí držet přísný stravovací režim, ještě více prodražily. Zvýšení DPH tak ještě...
Alergie na lepek (mouku) Alergie na potraviny
Potravinové alergie se letos ještě více prodraží

Ověřeno našimi zákazníky

Kliknutím na pečeť zobrazíte všechny recenze našeho e-shopu přímo na Heurece

Heureka recenze
„Velice doporučuji,rychlý e-shop,solidní ceny.Moc děkuji za velice rychlé vyřízení objednávky.“
  • Velice rychlé dodání.Zboží doručeno 22 hodin po objednání.
Ověřený zákazník před 11 hodinami
  • Velmi rychle doručeno
Ověřený zákazník před 18 hodinami
  • Po zaplacení, hned druhý den doručeno. Zboží v naprostém pořádku, spokojenost.
Ověřený zákazník včera