Postup přípravy
Středně velkou dýni rozkrojíme, vydlabeme semínka a ve vodě uvaříme do měkka. Necháme zchladnout a lžící vydlabeme dužinu.
Do mísy odvážíme 350 g dýně, přidáme gel z psyllia a tyčovým mixerem rozmixujeme do hladka. Za stálého mixování pak po kapkách přiléváme olej a vodu, dokud nevznikne světle oranžová hmota (taková dýňová majonéza). Nakonec přisypeme moučnou směs a důkladně rozmícháme vařečkou.
Dáme do formy (výjde na 12 muffinů, malý plech nebo klasickou dortovou/bábovkovou formu).
Pečeme při 180 °C do zlatova. U dortu/bábovky raději zkusíme špejlí, jestli se těsto nelepí.
Pozn.:
1. Místo dýně je možné použít batáty, mám vyzkoušeno.
2. Určitě použijte rýžovou polohrubou nebo hrubou mouku. Použitím hladké mouky, škrobu nebo běžných škrobových bzl směsí vám vznikne zdrclá placka.
3. Pokud můžete, přidejte do těsta špetku skořice nebo perníkového koření.
4. Upečený moučník lze klasicky polít čokoládou, citronovou nebo jakoukoliv jinou polevou, potřít marmeládou atd.