Postup přípravy
Vánočka je opravdu jednoduchá a když na zadělání těsta použijete robota nebo pekárnu, je to raz dva ☺.
Rozinky namočím do rumu nebo zaliji horkou vodou a nechám nasát. Mandle si dám zatím stranou.
Nedělám kvásek, prostě všechny suroviny (mimo rozinek a mandlí) dám do pekárny či robota a zadělám těsto. Droždí rozdrobím přímo do mísy ke všem ostatním surovinám. Hotové těsto nechám v teple kynout cca 2 hodiny.
Poté vyklopím na pomoučený vál, zlehka zapracuji do těsta rozinky a zapletu vánočku (buď jednu větší nebo dvě menší). 4 copy dolů, 3 copy na to a 2 malé copánky navrch. Přendám na plech vyložený pečícím papírem a potřu rozpuštěnou Stellou nebo olejem. Vánočku lze "zajistit špejlemi, aby copy nespadly či se nerozjely". Posypu plátky mandlí a nechám chvíli odpočívat. Mezitím si zapnu troubu na 175 stupňů, ať se pěkně vyhřeje.
Vánočky vložim do trouby, snížím teplotu na 160 stupňů a peču cca 45 - 50 minut. Pokud z uvedeného množství pečete jednu velkou vánočku, tak cca 60 minut.
Po vychladnutí sypeme moučkovým vanilkovým cukrem. Dobrou chuť ☺