Postup přípravy
Vajíčka oloupeme, nakrájíme na kostičky, stejně tak i šunkový salám, sterilované okurky, kápii a na půlkolečka nakrájený pórek. Přidáme majonézu, nebo sojanézu a 1 až 2 lžíce plnotučné hořčice, osolíme, opepříme.
Do hrnečku vsypeme dva sáčky želatiny, přidáme asi 1 dcl vody a necháme nabobtnat.
Z laku na okurky, octu, cukru a vody připravíme ½ litru nálevu, který zahřejeme zhruba na 60 °C a rozpustíme v něm nabobtnalou želatinu.
Takto připravený nálev vlijeme do připravené směsi vajíček a ostatních ingrediencí, důkladně promícháme, příp. dochutíme. Vlijeme do připravené formy a dáme do chladničky ztuhnout – nejlépe přes noc.
Já používám buď formu na sekanou, srnční hřbet, lze i do bábovkové apod. Formu si předem vyložím igelitovým sáčkem, či potravinovou fólií, aby se mi vaječná tlačenka lépe vyklápěla.