Postup přípravy
Celý větší kus masa, ideálně min. přes 1 kg, si v celku očistíme, nasolíme a opepříme.
Kořenovou zeleninu si nakrájíme na kousky a vložíme na dno pekáče. Zalijeme ji připraveným nálevem z octu, cukru a vody. Neecháme uležet, ideálně 24 hodin.
Přiravenou naloženou zeleninu s masem vložíme do trouby a pečeme ideálně kole 180 °C, cca 2 - 2,5 hodiny, dle velikosti masa a jeho výšky.
Po upečení maso vyjmeme. Z upečenné zeleniny vyjmeme celé koření a rozmixujeme ji s připraveným masovým, příp. zeleninovým, vývarem na požadovanou hustotu (tu můžeme příp. ještě ovlivnit zahuštěním moukou). Rozmixovanou omáčku zjemníme vmícháním sladké smetany. Pakliže nejsme spokojeni s chutí, "doladíme" ;-).
Podáváme s knedlíky dle vlastního výběru, příp. i s brusinkami, citrónem aj.