Postup přípravy
Listvovým těstem vyložíme formu na koláč a dáme péct do trouby puštěné na 180 stupňů. Necháme ho tam asi 10 miut, dokud nezrůžoví.
Na horké pánvi "vysmažíme" ze slaniny tuk, cibuli si nakrájíme na proužky a postupně přidáváme ke slanině. Chvilku ji restujeme a až je "zatažená", přidáme na plátky nakrájené žampiony. Směs restujeme asi 5 minut.
Během toho si v misce smícháme zakysanou smetanu, jedno vajíčko a nastrouhané tofu. Když máme pocit, že je směs již dostatečně orestovaná (záleží na preferenci víc/míň do hněda), odstavíme pánev z horka a přilijeme do směsi smetanovo-vajčno-sýrovou tekutinu. Nevaříme! Jen důkladně promícháme.
Z trouby vyndáme zlatavé těsto a obsah pánve vylijeme do koláčové formy. Ideální je, když okraje koláče úplně nezmizí. Pokud se tak ale stane, úplně to nevadí.
Pro hezčí efekt je možné do směsi oparně naskládat poloviny rajčátek cherry, aby byl koláč barevnější.
Pečeme v troubě asi 20 minut. Koláč je hotový když voní a jeho povrch je zlatavý.
Podáváme jak teplé, tak studené.
P.S. Quiche je skvělý způsob, jak se zbavit zbytků, co máte v lednici! Kousek papriky? Šup tam s ní! Trocha kuřecího masa, co zbyla po vaření vývaru - skvělé! Nebojte se experimentovat, quiche snese skoro všechno :).