Postup přípravy
Předehřejeme troubu na 160 °C. Ve vlažném mléce rozmícháme vejce, povidla a olej. Přidáme mouky s kypřícím práškem, kořením, cukrem a kakaem (případně přidáme nastrouhaný brambor či jablko). Směs dobře promícháme na hladké a vláčné těsto. Jako poslední do těsta vmícháme moruše. Plech s vyšším okrajem (rozměr cca 20 x 30 cm) vymažeme tukem a vysypeme strouhankou.
Perník pečeme ve vyhřáté troubě cca 20 - 30 minut, až je špejle zapíchnutá do středu čistá a těsto se na ni nelepí. Mezitím si v kastrůlku rozpustíme čokoládu s tukem a spojíme v polevu. Po upečení necháme plech s perníkem na mřížce vychladnout, zdobíme čokoládovou polevou. Nakrájíme ostrým nožem do tvaru dominových kostek a ozdobíme cukrovými kuličkami tak, aby vypadaly jako dominové kostky.
Tip: Pokud chcete mí perník vláčnější, můžete do těsta přidat jeden uvařený, jemně nastrouhaný brambor (cca 100 g varný typ B, C), nebo jedno oloupané jablko o stejné hmotnosti. Musíte však počítat s tím, že perník tolik nevyběhne.
Obměna: Pokud vám moruše nezachutnaly, zkuste je nahradit sekanými sušenými švestkami s povidly, budou dokonale ladit. A když je namočíte na několik hodin před tím do rumu či slivovice, dospělci to určitě ocení.
Autorka: Vařečka http://www.proalergiky.cz/profil/45862