Postup přípravy
Mouky smícháme, přidáme sýr, sůl, kypřidlo a promícháme. Nakonec přidáme sušené droždí a všechny suroviny pořádně promísíme. Teplou vodu si odměříme a přimícháme cukr nebo med. Tekutinu přidáme k moučné směsi a rukou vymícháme ve vláčné těsto.
Mísu s těstem přikryjeme, nejlépe poklopem či potravinářskou folií, a necháme na teplém místě hodinu kynout.
Troubu zapneme na 215 °C a dáme do spodu trouby hrnec s 1 litrem vody. Z těsta po vykynutí tvoříme mokrýma rukama bochánky, které pokládáme na plech s pečícím papírem nebo do formy vymazané olejem či margarínem. Pečivo ve formě či na plechu vložíme do igelitové tašky a necháme v teple ještě 10 - 15 minut odpočinout. Posypeme mákem.
Pečeme ve vyhřáté troubě na 215 °C (na dně s hrncem vody) asi 15 minut. Pak stáhneme na 180 °C, přidáme na povrch houstiček sýr a dopékáme ještě cca 5 minut (na plechu to jde rychleji, pokud jsou housky samostatně než ve formě u sebe, je třeba to trochu pohlídat).
Hotové pečivo necháme vychladnout na mřížce.
Díky sýru je dobré i 3 dny.
Autorka: Radka Vrzalová http://www.proalergiky.cz/profil/45862