Postup přípravy
Do kastrolu vylijeme 500 ml smetany na vaření Provamel (nebo kokosového mléka). Vanilkový lusk rozřízneme, vydlabeme semínka a vložíme je do smetany. Do smetany přidáme i vyprázdněný vanilkový lusk a necháme cca 30 minut marinovat.
Pak lusk vytáhneme a ještě vydlabeme poslední zbytky seminek. Přidáme cukr a za stálého míchání přivedeme k varu. Odstavíme a necháme cca 5 minut chladnout.
Pak ve smetaně rozpustíme nabobtnalou želatinu (namočíme předem ve studené vodě). Vlijeme do tepluvzdorných mističek (já použila silikonovou formu na muffiny) vložíme do lednice a necháme cca 3 - 4 hodiny ztuhnout. Před podáváním na chvilku formu ponoříme do horké vody. Panna cotta pak jde krásně vyklopit.
Karamelová omáčka: Třtinový cukr rozpustíme v pánvi s vysokým okrajem. Jakmile je cukr zkaramelizovaný a rozpuštěný, opatrně přilijeme 250 ml sójové smetany (nebo kokosového mléka), nejlépe trochu ohřáté. Přivedeme k varu, trochu povaříme, na velmi jemném plameni, až je omáčka krásně hladká ( cca 5 - 10 minut).
Podáváme buď vlažné nebo vychladlé.