Postup přípravy
Nejprve si namočíme na cca 15 minut chia semínka do vody.
Okrájíme a najemno si nastrouháme 1 větší jablko (přibližně 100 g bez slupky). Připravíme si vyloupané a na drobno rozdrcené (dám do silnějšího igelitového pytlíku a drtím válečkem, příp. paličkou na maso). Poté si v jedné misce ušleháme sníh z bílků a ve druhé žloutky s cukrem a olejem do pěny.
Ve větší misce si smícháme všechny druhy mouky s kypřícím práškem, přidáme žloutky s cukrem a olejem, zgelovatělá chia semínka, vlašské ořechy a jablíčko a důkladně promícháme. Nakonec jemně vmícháme sníh z bílků.
Pečeme ve vymazané a vysypané formě. V mé prastaré troubě zhruba na 180 - 200 °C do zezlátnutí. Zkouška špejlí ideální ;-).
Během pečení si můžeme připravit polevu. Buď klasickou čokoládovou, nebo tuto, kterou dělá kamarádka Radka Vrzalová, jejímž receptem jsem se silně inspirovala celkově ;-). Rozpuštěnou a zchladlou čokoládu na vaření smícháme se zakysanou smetanou a touto směsí potřeme upečený a vychladlý korpus. Ozdobit můžeme půlkami vlašských ořechů.
Z tohoto množství surovin jsem upekla tuto čtvercovou dortovou formu a ještě malý "dětský" plech, na kterém bylo 12 kousků.