Postup přípravy
Smíchejte pohankovou mouku, panelu, prášek do pečiva, sůl a perníkové koření. Navrch přidejte tuk a med.
Do malé širší misky nalijte 4 lžíce vroucí vody a celý její povrch poprašte želatinou. Jakmile želatina nasákne vodou, prošlehejte ji vidličkou nebo malou metličkou, až se ve vodě rozpustí a napění. Toto želatinové "vejce" přidejte k ostatním surovinám a uhněťte velmi měkké těsto.
Těsto uložte do ledničky přibližně na půl hodiny, až zpevní. Poté ho mezi dvěma fóliemi rozválejte na silnější plát, vykrajujte tvary a klaďte je na plech vyložený pečícím papírem.
Pečte přibližně 15 minut v troubě rozpálené na 180 °C. Po zchladnutí perníčky trochu ztvrdnou, uložte je proto do krabice se skrojkem jablka, který každý den vyměníte. Během několika málo dnů perníčky změknou.