Postup přípravy
Nejprve si připravíme kvásek - z trochy mléka, mouky cukru, droždí a špetky soli. Až nám tzv. "vzejde", cca 10 -15 minut na teple, třeba na radiátoru, ve slabě zaplé troubě apod., tak k němu postupně přidáme ostatní suroviny. Vypracujeme těsto, které necháme na teplém místě kynout. Já asi 1,5 hodiny.
V době kynutí si připravíme náplň - svaříme mák s mlékem a cukrem (já dala i trochu rozinek a brusinek) a na závěr přidáme koření. Necháme vychladnout.
Z těsta vyválíme plát, který potřeme makovou náplní a zavineme. Vložíme na vymazaný plech, potřeme rozpuštěným tukem a dáme do trouby. Pečeme při cca 180 °C do získání té správné barvy ;-).
Po upečení a vyndání z trouby lze ještě jednou potřít rozpuštěným tukem.
Rada: V původním receptu bylo 500 g polohrubé mouky, 250 ml mléka a 2 vajíčka...ta jsem vynechala zcela a dala více mléka...kravské mléko jsem nahradila rostlinným, konkrétně doma dělaným mandlovým...mouky jsem zkoušela namíchat dle toho, co bylo doma k dispozici...ALE těsto se trhalo..proto doporučuju, abyste zkusili dodat např. náhražku vajec na zlepšení konzistence, příp. mne napadá i vláknina...
Rada zkušenější kamarádky Radky Vrzalové: přidat lžičku guaru či chia mouky a lžící psyllia pro lepší konzistenci těsta