Postup přípravy
100 g kvásku, 100 g žitné mouky a 120 ml vody zamícháme a necháme směs aktivovat kváskem min. 12 hodin.
Po 12 hodinách do kvásku dáme všechny tekutiny. Pak ořechy, sušené ovoce, mouku a vše smícháme tak, aby to bylo dobře promíchané. Zbytečně moc dlouho ale nemícháme (žitná mouka mění vlastnosti na nakynutí). Přesuneme do vymazané a vysypané formy a na teplém místě necháme vykynout min. 4 hodiny. Posypeme mandlemi.
Po nakynutí dáme do trouby vyhřáté na 200 °C na 10 - 15 minut, pak snížíme na 180 °C a dopečeme (zkouším špejlí nebo párátkem). Celkem jsem to pekla přibližně 50 minut, ale hodně záleží na výšce.
Varianta, kterou jsem ještě zkoušela, je v moukách: kombinace Jizerky universal, Doves Farm bílá a pohanková.