Postup přípravy
Kokosové mléko můžeme připravovat jako jeden z mála rostlinných nápojů ihned, resp. po chvíli namočení kokosu do horké či studené vody. Po vyzkoušení doporučuji nechat strouhaný kokos přeci jen pár hodin máčet za studena. Ne, že bych poznala rozdíl ve výsledné chuti, ale lépe se mi namáčený kokos mixoval.
S čím si můžete „pohrát“, je poměr vody a strouhaného kokosu. Čím méně vody, tím je výsledná chuť plnější, kokosovější. Pokud chci použít kokosové mléko na pečení, postačí základní poměr 1 : 3, jestli např. na zjemnění pokrmů namísto smetany či na běžné pití, používám jeden díl strouhaného kokosu a dva díly vody. Ani tak samozřejmě nedosáhnete smetanové konzistence a chuti, jako je tomu u kupovaných výrobků, ale aspoň se jí přiblížíte.