Postup přípravy
Instantní nápoj Zajíc rozpustíme ve vlažné vodě, přidáme lžíci cukru a sušené droždí a necháme na teplém místě vzejít kvásek. Přilijeme jej do mísy, ve které jsme smíchali mouku, xanthan či guar, cukr a citronovou kůru. Přidáme olej, citronovou šťávu a rum a zaděláme pevnější těsto. To důkladně propracujeme, vyklopíme na vál a rozdělíme na kousky, které vyválíme na válečky silné asi jako prst. Ty poté stáčíme do spirálek, esíček, či uzlíků. Hotové tvary přenášíme na plech vyložený pečicím papírem a necháme asi 40 minut nakynout. Upečeme v troubě vyhřáté na 160 °C dorůžova. Po upečení jidáše ještě horké potřeme rozehřátým řídkým medem.
Poznámka: Místo vody a instantního rostlinného nápoje můžeme použít už hotové rostlinné mléko, např. sojové nebo rýžové.