Postup přípravy
Zapněte troubu na 175 stupňů. Dno dortové formy o průměru cca 18 cm vyložte pečícím papírem a boky vymažte rostlinným olejem.
V jedné míse smíchejte sypké přísady (mouku, cukr, sodu, sůl) a v druhé tekuté (olej, ocet, vodu, mléko) a vanilku nebo citronovou kůru. Tekutou část za stálého míchání přilijte k sypké a vymíchejte dohladka. Nelekněte se, směs bude dost tekutá :-) .
Nalijte do dortové formy a dejte péct, na cca 30 - 40 minut. Korpus by se měl zvednout a být pevný na dotek. Pekla jsem 40 minut a krásně voněl po karamelu ;-) .
Nechte cca 15 - 20 minut ve formě vychladit a pak opatrně přendejte na mřížku. Sundejte pečící papír a nechte vychladit úplně.
Dort na fotce jsem potřela rozmixovanými borůvkami a ozdobila banánem a hruškou. Pak přelila želatinou.
Fantazii se ale meze nekladou, takže lze korpus rozkrojit a promazat např. pudinkovým krémem (z rostlinného mléka a pudinkového prášku plus Alsan nebo rostlinnou šlehačkou, apod.) nebo dle chuti a možností v rámci diet. Stejně tak lze potáhnout fondánem.
Dobrou chuť :-).