Infolinka (všední dny 8.30–15 h)
541 212 450
Infolinka (všední dny 8.30–15 h)
541 212 450

Holubki – přirozeně bezlepkové, bezmléčné a bezvaječné

Bez lepku Bez vajec Bez mléka
Holubki – přirozeně bezlepkové, bezmléčné a bezvaječné
Náročnost
středně náročný
Čas přípravy
1 hodina
Ingredience
mleté maso (ideální je míchané vepřové a hovězí)
bílé hlávkové zelí
rýže (kuskus)
cibule
česnek
olej
rajčatový protlak
balzamikový ocet
cukr
mletá sladká červená paprika
sůl
mletý černý pepř(chilli)

Postup přípravy

Do velkého hrnce dáme vařit vodu. Z hlávkového zelí vykrojíme středový košťál a hlávku vložíme ho do nádoby s vroucí osolenou vodou. Hlídáme. Když se začnou jednotlivé listy samy od sebe oddělovat, sundáme z plotýnky a zelí vyjmeme.

Mleté maso smícháme s najemno nakrájenou cibulí, prolisovaným česnekem, osolíme a opepříme. Na rozpáleném oleji osmahneme červenou papriku. Tu poté přidáme k masu. V této fázi jsem si rozdělila mleté maso na dvě části – do jednoho přimíchala rýži (uvařenou zvlášť, tak „napůl“, což je tradiční recept, do druhé kuskus, který jsem hodlala vyzkoušet.

Nastala nejtěžší část – oddělit listy ze zelné hlávky tak, aby se mi co nejméně potrhaly. Do největších listů jsem zabalila připravené směsi a vytvořila tak oné „holubki/y“.

Pak jsem si připravila zapékací nádobu a dno vystala zbylými zelnými listy. Ty by se měly pokapat octem (já použila oblíbený balzamikový), posypala lehounce cukrem a na ně položila hotové „holubki“ nebo-li závitky. Na ně patří opět vrstva zelných listů.

Pakliže chcete, můžete dusit, ale je i možnost péct v troubě, kterou rozhodně po vyzkoušení obojího preferuji!

V obou případech je nutné podlití – i zde existuje více variant. Já volím jako základ zelnou vodu, která vznikla při vaření hlávky, do které přimíchám rajčatový protlak, špetku soli, cukru, příp. chilli. Podliji holubki a vložím do trouby. Peču při cca 180 – 200 °C. Nejprve zakryté, pak poklop sundám a nechám je z vrchu opéci. Doba pečení je různá, dle velikosti závitků, min. 30 minut. Doporučuji vyzkoušet a příp. ochutnat.

Holubki podávají Romové nejčastěji s chlebem, ale podle mého se k nim hodí i rýže či brambory.

Autorka: Petra Vojtová

Související recepty

Bezlepkové muffiny z teffové a rýžové mouky
Bezlepkový a bezlaktózový ovocný dort
Bramborové knedlíky - bez lepku, mléka, vajec

Související články

Bezlaktózová dieta – nemusíme vyřadit všechny mléčné produkty
Léčba intolerance laktózy? K dispozici jsou jen doplňky stravy
Sójový jogurt by měl být čistě rostlinný a obsahovat probiotické bakterie

Související recepty

Bezlepkové muffiny z teffové a rýžové mouky
Množství surovin je na 7-8 muffin.Chia semínka zalijeme vodou a necháme nabobtnat. Mezitím smícháme vše ostatní, nakonec...
Muffiny
Bezlepkové muffiny z teffové a rýžové mouky
Bezlepkový a bezlaktózový ovocný dort
Korpus: Veškeré suroviny smícháme a poté nalijeme do předem vymazané formy na dort. Pečeme na 180 °C 30 - 45 minut, záleží...
Dorty
Bezlepkový a bezlaktózový ovocný dort
Bramborové knedlíky - bez lepku, mléka, vajec
Brambory jsem nastouhala najemno. V nezbytné trošce vody jsem si rozpustila škrob a prášek do pečiva (namísto vejce, resp....
Přílohy
Bramborové knedlíky - bez lepku, mléka, vajec
Dýňové noky (bez lepku, mléka, vajec, brambor,...)
Dýni uvaříme do měkka, po vychladnutí z ní vymačkáme přebytečnou vodu a vidličkou/šťouchadlem na brambory rozšťoucháme na...
Přílohy Jáhly
Dýňové noky (bez lepku, mléka, vajec, brambor,...)
Dýňový "bešamel" – univerzální zapékací omáčka (bez mléka, lepku, vajec, soji a ořechů)
Dýni důkladně omyjeme, vydlabeme semínka a nakrájíme na kousky. Dáme do hrnce, zalijeme vodou, aby byla dýně ponořená...
Hlavní jídla bez masa
Dýňový "bešamel" – univerzální zapékací omáčka (bez mléka, lepku, vajec, soji a ořechů)
Galetky - kynuté palačinky bez lepku, mléka, vajec
Ze všech surovin si připravíme těsto, které necháme 90minut kynout.Smažíme.Můžeme podávat s pečenými jablky či plnit...
Sladká jídla
Galetky - kynuté palačinky bez lepku, mléka, vajec
Květákový mozeček - bez lepku, mléka, vajec
Dáme vařit 2 skleničky vody se špetkou soli a lžící slunečnicového oleje. Až začne voda vřít, stáhneme ji úplně z plotny a...
Hlavní jídla bez masa
Květákový mozeček - bez lepku, mléka, vajec
Kynutý koláč z trhu - bez lepku, mléka a vaječných bílků
Do hrnečku zaděláme kvásek a necháme ho v teple vyběhnout. Mezitím si v kynoucí míse s poklopem smícháme všechny sypké...
Kynuté moučníky
Kynutý koláč z trhu - bez lepku, mléka a vaječných bílků

Související články

Bezlaktózová dieta – nemusíme vyřadit všechny mléčné produkty
Bez laktózy nerovná se bez mléka. Laktózu obsahují pouze některé mléčné výrobky. Poradíme vám, čemu se vyhnout a co si...
Intolerance laktózy
Bezlaktózová dieta – nemusíme vyřadit všechny mléčné produkty
Léčba intolerance laktózy? K dispozici jsou jen doplňky stravy
Jelikož intolerance laktózy není choroba v pravém slova smyslu, nedá se ani příliš hovořit o léčbě. Hlavním opatřením pro...
Intolerance laktózy
Léčba intolerance laktózy? K dispozici jsou jen doplňky stravy
Sójový jogurt by měl být čistě rostlinný a obsahovat probiotické bakterie
Sójové jogurty jsou oblíbenou náhražkou živočišných jogurtů při bezmléčné dietě. Jaké druhy těchto jogurtů jsou k dostání...
Intolerance laktózy Alergie na mléko
Sójový jogurt by měl být čistě rostlinný a obsahovat probiotické bakterie
Přecitlivělost na kravské mléko může způsobit alergie nebo intolerance
Po konzumaci kravského mléka a výrobků z něj vás opakovaně trápí zdravotní problémy. Proč? Vaše obtíže jsou způsobeny...
Intolerance laktózy Alergie na mléko
Přecitlivělost na kravské mléko může způsobit alergie nebo intolerance
Cestování po Islandu – bez lepku a laktózy
Na dovolenou se pokaždé velmi těšíme, asi jako každý. Letos se nám naskytla zajímavá příležitost navštívit krásné místo...
Intolerance laktózy Alergie na lepek (mouku) Alergie na potraviny
Cestování po Islandu – bez lepku a laktózy
Zapojte se do spotřebitelského testování Bio sójové smetany Provamel
Na základě předchozích zkušeností víme, že spotřebitelská testování vás zajímají. Proto jsme pro vás připravili další...
Intolerance laktózy Alergie na mléko
Zapojte se do spotřebitelského testování Bio sójové smetany Provamel
Recenze: Bio rýžovo-kokosový nápoj Provamel
Rýžovo-kokosové mléko od Provamelu nás lákalo už od podzimu 2013, kdy se objevilo v Česku. Konečně jsme se rozhoupali...
Intolerance laktózy Alergie na mléko Alergie na potraviny
Recenze: Bio rýžovo-kokosový nápoj Provamel
Testováno spotřebiteli: Test Nutrilon nemléčné Allergy kaše
Jak dopadl test nové kaše Nutrilon prováděný spotřebiteli z řad alergiků? Co na testovaném produktu pochválili a co jim...
Intolerance laktózy Alergie na lepek (mouku) Celiakie Alergie na mléko Alergie na potraviny
Testováno spotřebiteli: Test Nutrilon nemléčné Allergy kaše

Ověřeno našimi zákazníky

Kliknutím na pečeť zobrazíte všechny recenze našeho e-shopu přímo na Heurece

Heureka recenze
„Velice doporučuji,rychlý e-shop,solidní ceny.Moc děkuji za velice rychlé vyřízení objednávky.“
  • Velice rychlé dodání.Zboží doručeno 22 hodin po objednání.
Ověřený zákazník před 5 hodinami
  • Velmi rychle doručeno
Ověřený zákazník před 11 hodinami
  • Po zaplacení, hned druhý den doručeno. Zboží v naprostém pořádku, spokojenost.
Ověřený zákazník včera