Postup přípravy
Brambory uvaříme ve slupce, ideálně den předem. Každopádně musí být v době zpracování zcela zchladlé, studené. Uvařené brambory oloupeme. Než začneme pracovat na samotném knedlíku, je velmi důležité mít připravený hrnec s pařákem, kde se již vaří voda, jelikož se hotový knedlík musí po zpracování dát okamžitě vařit. Povrch pařáku potřeme trochou oleje, aby se nám na něj knedlík při vaření nepřilepil. Nyní můžeme začít.
Na vál nastrouháme půlku brambor na hrubém struhadle (velké slzy), půlku nastrouháme na jemném struhadle (malé slzičky). Všechny sypké suroviny společně promícháme a zasypeme jimi nastrouhané brambory. V hrnku smícháme psyllium s vodou a necháme chvilku nabobtnat. Pokud zjistíme, že je gel moc tuhý, přidáme trochu vody. Mělo by mít přibližně konzistejnci jako hustší vejce. Psylliový gel dáme na hromádku s bramborami a moukou a zpracujeme v kompaktní hmotu. Jde to rychle, za chvíli můžeme z těsta vytvarovat krásný pevný knedlík. Příliš dlouhé zpracovávání těsta není dobré, těsto rychle žřídne, takže pracujeme co nejrychleji.
Hotový syrový knedlík vložíme na pařák do hrnce s vroucí vodou a přiklopíme pokličkou. Vaříme cca 12 minut z jedné strany, poté opatrně knedlík otočíme a vaříme dalších 12 minut z druhé strany. Po uvaření knedlík opatrně přeneseme na vál, kde ho necháme trochu zchladnout. V této fázi je knedlík nejkřehčí a nejnáchylnější k poškození, tak opatrně. Ale rozhodně není o moc křehčí, než klasický knedlík lepkový ;-) Já jsem zvyklá ještě teplé knedlíky “krájet” pomocí nitě, zachovají si tak lepší strukturu na řezu, ale klidně ho můžete nakrájet nožem, jak je kdo zvyklý.
Z tohoto množství jsem udělala 1 knedlík o průměru 5,5 cm a délce cca 20 cm.