Postup přípravy
Všechny suroviny na chleba si vyndáme do pokojové teploty alespoň 1 hodinu před přípravou. Chia semínka si 10 minut před přípravou chleba namočíme do teplé vody, aby vytvořila gel. Ořechy si opražíme na suché pánvi, rozdrobíme a necháme vychladnout. Oloupeme a na hrubo nastrouháme mrkev.
Mouky smícháme v míse se solí, kmínem, kořením, sodou a vinným kamenem. Přidáme ořechy a strouhanou mrkev, promícháme. Ve vedlejší misce si rozmícháme tekutiny - 200 ml mléka, celý objem jogurtu, gel s chia semínky a olej. Přilijeme k moučné směsi a rukou opatrně zpracováváme těsto. Mělo by být vláčné a lepivé, pokud máme v těstě suché části, přiléváme zbylé mléko.
Rukou namočenou v teplé vodě přendáme těsto do pekárny, urovnáme dle tvaru formy a pustíme POUZE PROGRAM PEČENÍ (70 minut). Na střední kůrku. Po upečení chléb vyklopíme a necháme na mřížce úplně vychladnout.
Jemný vláčný luxusní chleba, který oceníte hlavně s pomazánkami nebo jen tak. Vydrží až tři dny dobrý, aniž by se sypal a nepoznáte, že je bezlepkový.