Dobrý den, ráda bych se zeptala na jednu věc ohledně intolerance na kasein. Již od mala jsem měla problémy s nafouklým břichem po jídle. Nikdo nikdy nevěděl co semnou. Podle všech jsem byla zdravá. Před rokem začaly být problémy s nadýmáním tak velké, že jsem přes tvrdé a bolavé břicho nemohla pomalu ani chodit. Dle normálních krevních testů mi nebyla žádná intolerance zajištěna. Zaplatila jsem si tedy detailní testy od synlab, kde mi vyšel pozitivní kasein. Ovšem moc nechápu co tedy mohu a nemohu jíst. Čekala bych, že když mám intoleranci na mléčnou bílkovinu, nebudu moc z mléka nic. Ale parametry u ostatních mléčných produktů jsou nízké, některé dokonce vycházejí i jako vhodné že je mohu jíst 😁 _IgG Buvolí mléko 8,97 µg/ml | |*| | < 9,99 S_IgG Camembert sýr 12,05 µg/ml | | |* | < 9,99 S_IgG Cottage sýr 14,98 µg/ml | | |* | < 9,99 S_IgG Ementál sýr 6,52 µg/ml | |*| | < 9,99 S_IgG Gouda 10,66 µg/ml | | |* | < 9,99 S_IgG Kozí mléko 2,51 µg/ml | |*| | < 9,99 S_IgG Kozí sýr 4,37 µg/ml | |*| | < 9,99 S_IgG Kravské mléko 11,90 µg/ml | | |* | < 9,99 S_IgG Alfa-laktalbumin 1,70 µg/ml | |*| | < 9,99 S_IgG Beta-laktoglobulin 1,25 µg/ml | |*| | < 9,99 S_IgG Kasein 23,90 µg/ml | | | * | < 9,99 S_IgG Mozzarella 7,06 µg/ml | |*| | < 9,99 S_IgG Ovčí mléko 1,29 µg/ml | |*| | < 9,99 S_IgG Ovčí sýr 5,10 µg/ml | |*| | < 9,99 S_IgG Parmezán 6,36 µg/ml | |*| | < 9,99 S_IgG Podmáslí 7,23 µg/ml | |*| | < 9,99 Mohu se tedy zeptat a poprosit o radu co tedy vlastně jíst můžu a co ne? Děkuji
Odpověď
Dobrý den, Lucie,
stejně jako spousta lidí před vámi jste naletěla na vědecky nepodložené testy potravinových intolerancí s využitím protilátek typu IgG – podrobnosti najdete ve starších příspěvcích v naší poradně.
Jelikož některé příznaky potravinových alergií a intolerancí se mohou dostavit i spoustu hodin po konzumaci nesnášené potraviny, doporučujeme vám vést si několik týdnů podrobnou evidenci zkonzumované stravy a příznaků a s výsledky následně seznámit praktického lékaře, anebo rovnou alergologa, pokud se u něj už léčíte. Pomůže vám tabulka, kterou najdete v článku Alergeny v potravinách: Jak zjistit, který vám vadí.
Držíme vám palce,
Michal, ProAlergiky