Mléčný průmysl nám už desítky let vštěpuje názor, že bez mléka se prakticky nedá zdravě žít a děti bez něj neporostou. Hlavním argumentem je obsah vápníku (kalcia)…
Nebojte se, i bez mléka bez problémů přežijete.
Doporučovaný denní příjem vápníku
- u dospělého člověka 1000 mg,
- pro kojící matku a osobu nad 50 let 1500 mg,
- u dětí se mění s věkem (např. do tří let od 210 do 500 mg)
Nemléčné zdroje vápníku
Mléčné výrobky jsou opěvovány zejména díky tomu, že vápník z nich se velmi dobře vstřebává do těla. Nejsou však jediným zdrojem vápníku. Za zmínku stojí tyto potraviny:
- mořské řasy (lze je přidávat namísto zelené petrželky do jídel)
- ořechy a semínka (mandle, sezam, mák)
- melasa (tmavohnědá pasta vznikající při výrobě cukru)
- luštěniny (fazole)
- zelenina (brokolice, květák, tuřín, kapusta)
- ovoce (fíky)
- obiloviny (amarant)
Náš tip: Podrobnější údaje jsou uvedeny v článku Dostatek vápníku i bez mléka v Magazínu pro alergiky
Rostlinná mléka pro alergiky
Bez problémů je možné sehnat také rostlinná mléka (rýžové, sójové, ovesné) obohacená vápníkem. Jde často o vápník čerpaný z mořských řas, který lidské tělo umí dobře vstřebat. Tradičně nejširší nabídku mají prodejny zdravé výživy a větší drogistické řetězce. Napoví tyto značky:
- Alnatura – Reis nebo Soya drink calcium
- Natumi – Reis, Hafer nebo Soya calcium
- Provamel – Soya plus calcium
- Oatly – H+
- NaturGreen – Oat nebo Rice calcium
Zvýšená potřeba vápníku
V případě potřeby je samozřejmě možné po vyřazení mléčných výrobků z potravy sáhnout po doplňku stravy s obsahem vápníku např. Caltrate Plus, Calcichew. Týká se zejména kojících maminek, které nekonzumují dostatek výše uvedených potravin.