Alergie na mléko je vlastně alergií na bílkoviny (proteiny) obsažené v mléce, nejčastěji kravském. Podobné bílkoviny se v různých poměrech objevují i v mléce jiných savců (kozí, ovčí atd.), proto je velmi pravděpodobné, že bude pacient alergicky reagovat na více druhů mléka.
Kasein, nebo syrovátkové bílkoviny: Hlavní rozdíly ve vlastnostech
V mléce se vyskytují různé bílkoviny, které mají různé vlastnosti:
- kasein (asi 80 % bílkovin)
- syrovátkové bílkoviny (zejména beta-laktoglobulin, alfa-laktalbumin a sérový albumin)
Proč tyto odborné detaily? Člověk může být alergický jen na některou z nich. Alergologové mají tyto různé mléčné alergeny k dispozici a jsou schopni s jejich pomocí provést testy. Pravdu většinou také ukáže praxe, například to, zda se problémy objevují u kojeného miminka…
Alergie na kasein (hlavní mléčnou bílkovinu) |
Alergie na beta-laktoglobulin (syrovátkovou bílkovinu) |
|
|
Oba druhy mléčných bílkovin jsou odolné trávicím šťávám, proto se alergie na mléko tak často projevuje střevními potížemi.