Postup přípravy
Polévkovou lžíci Vegavaja rozmícháme s horkou vodou necháme 10 minut stát na lince.
Mouku, mandle a citrónovou kůru promícháme v míse. Přilijeme rýžový sirup a přistrouháme studený tuk. Uhněteme rukama vláčné těsto. Pokud by se sypalo, přidáme trošku tuku, pokud by se lepilo, podsypeme trochou mouky. Zabalíme do mikrotenového sáčku a necháme hodinu odpočívat v lednici. Po vyndání musíme těsto nechat na lince změknout.
Troubu zahřejeme na 180 °C. Těsto vytlačíme do formiček na tartarelky (průměr 4 cm, 12 ks z Tchibo). Vrstva na dně by měla mít alespoň 0,5 cm, aby se upečené nelámaly. Propícháme dno vidličkou (aby se nenafukovalo).
Pečeme ve vyhřáté troubě cca 15 minut. Necháme na mřížce zcela vychladnout.
Tartarelky můžeme plnit teplým pudinkem. Pudink si připravíme podle návodu na obalu, přidáme cukr a rum. Nebo chladíme za stálého míchání, aby se nevytvořil škraloup (pokud se vytvoří hrudky, je dobré pudink propasírovat).
Šlehačku vyšleháme se ztužovačem, přidáme pudink a společně prošleháme. Touto směsí plníme trezírovací sáček se špičkou a naplníme tartarelky. Přizdobíme drobným ovoce a pocukrujeme.
Tip: Pokud použijete na přípravu bezmléčný margarín a rostlinné mléko a šlehačku do náplně je na světě výborná verze i bez mléka. Pro bezlepkáře, kteří mléko mohou je samozřejmě nejlepší do těsta máslo a pudink z plnotučného mléka.
Autorka: Radka Vrzalová http://www.proalergiky.cz/profil/45862