Postup přípravy
Troubu vyhřejeme na 160 °C. Do dortové formy vložíme pečící papír, formu uzavřeme a okraje po obvodu odstřihneme tak, abychom uvnitř měli pokryté dno a přesah papíru venku byl jen 0,5 - 1 cm.
Smícháme sypké suroviny na sušenkový korpus, přidáme nastrouhaný tuk a vytvoříme těsto, které rukou upěchujeme a rozprostřeme do formy a do boků (můžeme si pomoci lžící). Propícháme vidličkou. Korpus dáme zapéct na cca 20 - 25 minut. Po upečení formu vyndáme a necháme i s korpusem úplně vychladnout.
Plátky želatiny namočíme do studené vody a necháme nabobtnat cca 5 - 10 minut. 100 ml mléka ohřejeme v hrnečku a odstavíme z plamene, přidáme vyždímanou želatinu a metličkou ji v mléce rozmícháme. Necháme chvilku zchladnout. Ovoce rozmixujeme a propasírujeme přes jemné síto, abychom se zbavili peciček apod.
Studenou smetanu ušleháme. V míse promixujeme vzniklé ovocné pyré, cukr, citronovou kůru a šťávu, tvaroh a želatinou rozpuštěnou v mléce. Zlehka vmícháme ušlehanou smetanu. Ovocnou směs vlijeme na sušenkový základ a necháme v lednici vychladnout. Nejlépe do druhého dne.
Dort uvolníme z boků formy pomocí kulatého nože, opatrně odstraníme boční formu a dort dozdobíme čerstvým ovocem, bylinkami příp. docukrujeme.
Autorka: Radka Vrzalová http://www.proalergiky.cz/profil/45862