Postup přípravy
Všechny ingredience si vyndáme do pokojové teploty alespoň dvě hodiny před začátkem mísení chleba (aby měly stejnou teplotu). Vyndáme si pekárnu.
Droždí rozpustíme v teplé vodě s lžičkou cukru a lžičkou bezlepkové mouky a necháme probudit kvásek na teplém místě (nejlepší je to doma na okenním parapetu na sluníčku pod utěrkou). Chia semínka propláchneme a vložíme do teplé vody nabobtnat (stačí 10 minut před mísením těsta).
Všechny tekutiny - odstáté podmáslí, ocet, rozpuštěné sádlo, vzbuzený kvásek a nabobtnalá chia semínka nalijeme do pečící nádoby pekárny. Přidáme sůl, kmín, chlebové koření. Pustíme program "Bez lepku". Přiklopíme a necháme asi 3 minuty míchat. Postupně přidáváme mouku a necháme pekárnu hnětat. Pokud je těsto drobivé a suché, přilijeme pomalu trochu podmáslí. Hnětání trvá asi 10 minut. Když pekárna pípne a ohlásí začátek kynutí, stěrkou namočenou v teplé vodě setřeme těsto ze stěn pekárny a upravíme bochníček těsta do rovnoměrné "cihličky". Potřeme teplou vodou a posypeme kmínem.
Domácí pekárny mají většinou 1 hodinu fázi kynutí bezlepkového chleba a 1 hodinu fázi pečení (na střední kůrku). Po upečení chleba necháme v pekárně vychladnout. Opatrně ho vyklopíme z pekárny a vyndáme hnětací háky z těsta.
Chléb je nejlepší čerstvý, zbytek nakrájejte na krajíčky a po jednotlivých porcích zamražte.
Autorka: Vařečka http://www.proalergiky.cz/profil/45862