Postup přípravy
Amarant vaříme v hrnci asi 15 minut spolu s očištěnými šípky. Přidáme máslo (nebo kokosové ghee) na zjemnění. Amarant vařením vytvoří jakousi želé hmotu, proto si dobu vaření a hustotu nastavte podle vaší chuti.
Zvlášť trochu podusíme v trošce vody jablko s medem a banánem. Přidáme do kaše, převaříme, přidáme 1 malou lžičku kardamonu a vlákniny a podle chuti karobový prášek nebo kakao. Vypneme. Můžeme dozdobit marockým listovým sladidlem, stévií, fíky nebo praženými lískovými oříšky. Nebo dochutíme čímkoliv, co vám chutná a má zásadité hodnoty pH.
Pokud vám ze snídaně zůstane kaše, nebo se vám ji podaří uvařit příliš hustou, můžete ji zapéct jako koláč a polít hořkou čokoládou a ozdobit sekanými ořechy.
Amarant (nebo laskavec – jak krásné jméno má :)) je dostupná rostlina, vzácná množstvím blahodárných účinků pro lidské tělo. Protože neobsahuje lepek, můžou ho jíst taktéž celiaci a ani diabetikům neublíží. :)
Henrieta Peškovičová