Postup přípravy
Uděláme kvásek - do hrnku nalijeme vlažné mléko, přidáme lžičku cukru, droždí, promícháme a zakryjeme. Do mísy dáme Jizerku, zbytek cukru, sůl, špetku skořice a promícháme. Pak přilijeme hotový kvásek a nakonec rozpuštěné a zchladlé máslo nebo rostlinný tuk. Umícháme vláčné těsto a nakonec do něj přidáme na malé kostičky nakrájené jablko. Těsto lehce poprášíme moukou, zakryjeme utěrkou a necháme 40 minut kynout na teplém místě.
Vykynuté těsto zpracujeme a rozválíme na plát silný asi 1,5 cm. Skleničkou vykrojíme kolečka (já mám raději menší, takže jsem použila skleničku od přesnídávky), koncem vařečky mužeme udělat i důlek uprostřed, ale to není nutné. Koblížky skládáme na pomoučený vál, zakryjeme utěrkou a necháme ještě asi 5 - 7 minut odpočívat.
Zatím rozpálíme v hluboké pánvi nebo kastrůlku olej na smažení a postupně smažíme koblížky z obou stran dozlatova. Jakmile jsou hotové, přendáme je na papírový ubrousek, aby odsál přebytečný tuk. Necháme 5 - 10 minut vychladnout a pak obalíme ve skořicovém cukru.
Poznámka:
Při smažení pokládejte koblížky do oleje tou stranou, která ještě chvilku kynula, přikryjte pánev nebo kastrulek pokličkou a po obrácení koblížků už nepřikrývejte.
Dobrou chuť.