Dobrý den, již skoro půl roku bojuji s ekzémem a trávicími obtížemi. V podobné situaci jsem byla před dvěma lety, kdy se potvrdila alergie na mléko, sóju a arašídy. Nyní mám výsledky, kde mi vyšla vysoká červená čísla (mez 0-0,35) na mouku pšeničnou (1,68), mouku ovesnou (3,82), mouku kukuřičnou (5,50), pohanku a sezam. Lékař testoval mouky a vejce. Bohužel mi k výsledkům nic neřekl, nového lékaře hledám. Takže jsem kromě zprávy nedostala ani žádné rady. Můžete mi prosím říct, jak si mám počínat dál? vyřadit komplet vše výše uvedené? Jak rychle můžu poznat změnu na ekzému?Děkuji za Váš čas.
Odpověď
Dobrý den, Evo,
děkujeme za důvěru. Bohužel nepíšete, jaký druh testu jste podstoupila. Pouze z čísel to mnoho nepoznáme. :-(
Ale pokud tedy jde o alergologem potvrzenou potravinovou alergii na bázi protilátek typu IgE (a ne například o potravinovou intoleranci na bázi protilátek IgG), skutečně byste dané potraviny měla vyřadit ze svého jídelníčku.
Za komplikaci považuji to, že u vás vyšly pozitivně jak lepkové (pšenice, oves), tak bezlepkové (kukuřice, pohanka) obiloviny. Doporučuji tedy používat hotové bezlepkové moučné směsi na bázi rýže nebo jiných tolerovaných obilovin. Můžete opatrně vyzkoušet pečivo ze 100 % žitné mouky. Pozor na druhy pšenice s různými názvy (špalda, kamut) a výrobky z ní (bulgur, kuskus apod.).
Kůže bude na odstranění alergenů z potravy reagovat se zpožděním – pokud jste tedy odhalili všechny příčinné alergeny, výsledky by měly být postupně patrné do jednoho až dvou týdnů. Pokračujte v promašťování kůže tolerovanými krémy. Trávení by se mělo spravit rychleji, řekněme do několika málo dnů.
Držíme vám palce,
Michal, ProAlergiky