Popularita rostlinných nápojů v Česku stále roste. Na trhu jsou k dostání produkty řady firem vyrobené z různých rostlinných zdrojů. Mezi nejčastější patří rýže, oves či sója, ale k dostání jsou např. i nápoje ořechové. Pochutnají si na nich jak milovníci ochucených mlék (vanilková, čokoládová aj.), tak i Ti, kteří preferují nápoje bez příchutě. Jeden takový jsme se rozhodli podrobit naší redakční recenzi i my.
Vhodný pro alergiky na mléko i lepek
Sójový nápoj PROVAMEL je jednou z možných alternativ živočišných mlék. Je vhodný jak pro alergiky na bílkovinu kravského mléka, tak i pro osoby s jeho intolerancí. Vzhledem k nulovému obsahu lepku ho zároveň bez obav mohou konzumovat i celiaci a alergici na gluten. Řada z nás ocení i fakt, že se jedná o bioprodukt, jehož základní surovina – sójové boby, pochází z ekologického zemědělství a byla vypěstována bez použití umělých hnojiv a chemických pesticidů. Samozřejmostí je nulový obsah živočišných složek, tudíž je vhodný jak pro vegany, tak i lidi trpící nadměrným množstvím cholesterolu.
Degustace – příjemné překvapení
Ač výrobce uvádí, že se jedná o nápoj neochucený, a tudíž se spíše hodí k dalšímu zpracování než k přímé konzumaci, dovolím si úplně nesouhlasit.
Do ochutnávky jsem tradičně zapojila celou rodinu i kamarády. Celkem nás bylo 6 dospělých a 3 děti batolecího, předškolního a školního věku. Většina z degustátorů již nějakou zkušenost s rostlinnými produkty měla a ne vždy je přijímali úplně s nadšením. Proto jsem velmi ráda, že u většiny „dospěláků“ tento sójový nápoj uspěl i v této přírodní podobě. Děti, zvyklé na ochucená mléka a kakaa, se netvářily úplně nadšeně, ale o to více pak ocenily připravené pokrmy, které vychvalovali i dospělí.
Na výše uvedeném obrázku je patrný rozdíl v barvě. Oproti kravskému mléku je toto sójové trochu tmavší. Barvu bych popsala jako odstín světlé bílé kávy či lehce karamelový. Vůně je skoro nepatrná, lehounce obilná. Po zahřátí se nepatrně zvýrazní. Chuť vychlazeného nápoje je příjemná, osvěžující. Spíše než klasickou sóju nám připomínala směs ořechů. Konzistence je tekutá, srovnatelná se stejně tučnými živočišnými i jinými rostlinnými mléky.
Široká škála možného využití
Díky de facto neutrální chuti můžeme tento sójový nápoj využít kromě přímé konzumace k přípravě řady pokrmů ve studené i v teplé kuchyni, může tvořit součást jídel sladkých i slaných.
Za studena se hodí např. jako doplněk snídaňových cereálií, k přípravě ovocných koktejlů, dále pak do polévek, omáček, pudinků a dalších pečených i nepečených dezertů a moučníků.
Vyzkoušeli jsme za vás aneb garance skvělého výsledku
Protože není nad ověřené recepty, vyzkoušela jsem sójový nápoj BIO PROVAMEL v praxi. V rámci testování jsem z něj připravila několik různých pokrmů. Se dvěma nejzdařilejšími vás seznámím.
Zástupcem slaného pečení budiž „Cibulovo - česnekový bezlepkový a bezmléčný chléb“. Výborně kynul, dobře se pekl a vůbec se nepropadl „vršek“, což se mi někdy u lepkových i bezlepkových chlebů stává. Dále jsem tedy čekala nějaké „ALE“, ale ono se tentokráte nekonalo. Střída byla krásně pórovitá, povrch hezky propečený, chuť skvělá a konzumace schopný byl rozhodně i druhý den. Dále nemohu posoudit, neb prostě zmizel.
Ze sladké kuchyně jsem vyzkoušela upéct mými dětmi velmi oblíbené muffiny. Tentokráte se sójovým nápojem, jahodami, banánem a bezmléčnou čokoládou. A i ty se moc povedly. Výborné byly jak čerstvě upečené, resp. ještě vlažné (nikdy totiž nevydržíme počkat, než vytažené z trouby vychladne), tak krásně vláčné vydržely i do druhého dne.
Základní údaje pro spotřebitele
Velkým plusem sójového nápoje BIO PROVAMEL, jehož hlavním distributorem v Česku je firma Country Life, je fakt, že si ho můžete zakoupit jak v menším, půllitrovém balení, tak i větším, litrovém, které disponuje opakovaně uzavíratelným obalem. Ceny odpovídají obdobným rostlinným produktům a pohybují se od 45 Kč/l v e-shopu, cena polovičního balení je pak 25 Kč a více. Ve zdravých výživách a marketech, kde bývá běžně k dostání, musíte samozřejmě počítat s cenou trošku vyšší.
Zajímavosti o produktu a výrobci
Sójové produkty se mohou vyrábět dvojím způsobem. Prvním z nich je chemický proces, při kterém se používají celé sójové boby. Druhou je pak metoda přírodní, kterou využívá i firma Provamel. Při ní se z bobů nejprve odstraní vnější slupka a nechají se nasáknout vodou. Pak se rozemelou ve vroucí vodě a mléko se filtrací oddělí od sójové drtě, tzv. okary, což je vláknina bohatá na proteiny, která se dále využívá v potravinářství. Právě na tomto principu vzniká testovaný nápoj, který tvoří základ všech ostatních PROVAMEL sójových nápojů ochucených, tak i obohacených o mastné Omega 3 a 6 kyseliny, kalcium či vitaminy.
Osobně mne zaujalo velmi silné ekologické myšlení belgické firmy Provamel, které jde až tak daleko, že k výrobě svých potravinářských produktů využívá vlastní elektrárnu a samozřejmostí pro ně je i používání recyklovaného papíru v kancelářích.
Portál proAlergiky.cz doporučuje
Vyzkoušeli jsme již řadu rostlinných mlék a dezertů a s klidným svědomím můžeme mezi ta, která prošla na jedničku naším hodnocením, zařadit i sójové mléko Provamel natural. Jedná se o kvalitní BIO výrobek s velmi pestrou škálou využití, který si vás získá stejně, jako nás.
A co vy, ochutnali jste již tento výrobek? Jaké jsou vaše zkušenosti? Jaké využití se vám osvědčilo nejvíce?