Dobrý den, prosím, chtěla bych vysvětlit výsledky rozboru krve: S,P_a-Gliadin IgG ELISA - 2,13, S,P_a-Kr. mléko IgG ELISA - 1,55. Nevím, co hodnoty znamenají, zda se jedná o intoleranci lepku a u mléka laktózy nebo kaseinu? Na internetu nejsou zcela shodné informace, některé weby uvádějí, že konkrétně u mléka stačí vyloučit mléko a smetanu, naopak jogurty, zakysané produkty, sýry již laktózu neobsahují. Jiné servery uvádějí, že všechny mléčné výrobky obsahují laktózu, co ale pak kasein? A co gliadin - dočetla jsem se, že tato hodnota bývá zvýšená, pokud jsou zvýšené protilátky na kravské mléko? Znamená to tedy, že jakmile se upraví hodnoty kravského mléka, upraví se hodnoty gliadinu i bez bezlepkové diety? Moc prosím o vysvětlení. Děkuji.
Odpověď
Dobrý den, Leono,
co se týká významu naměřených hodnot IgG, na podobné dotazy jsme již v této poradně několikrát odpovídali, namátkou zde:
Interpretace krevních testů IgG, IgA a IgM na kravské mléko
Pozitivní hodnoty IgG a IgM na kravské mléko – co můžu jíst?
Intolerance kravského mléka, kaseinu a laktózy - které mléčné výrobky mohu jíst?
Co se týká složení mléčných výrobků, téměř všechny obsahují kasein nebo jiné mléčné bílkoviny. Zcela "čisté" je pouze přepuštěné máslo. Laktóza s imunoglobuliny G nijak nesouvisí. Vyskytuje se skutečně ve všech mléčných výrobcích kromě těch bezlaktózových.
Gliadin je pšeničná bílkovina, součást lepku. O možné závislosti protilátek proti gliadinu na protilátkách proti bílkovinám kravského mléka nemáme žádné informace. Možná jde jen o překroucený výklad skutečnosti, že při neléčené celiakii se někdy jako druhotný problém objevuje intolerance laktózy, která se může vytratit po nasazení bezlepkové diety.
Mějte se hezky,
Michal Závacký, ProAlergiky.cz