Dobrý den, prosím o konzultaci stran výsledků krevních testů na potravinové alergie. Vypisuji pouze pozitivní a hraniční hodnoty: S_kravské mléko IgG 1,3 S_Kravské mléko IgA 1,0 S_kravské mléko IgM 1,4 Na test jsem šla kvůli těmto potížím: bolesti břicha, průjem, nadýmání, nevolnost. Nevěděla jsem která složka potravy to způsobuje. Po vysazení mléka je stav dobrý. Občas zkusím zařadit něco se sušeným mlékem a sleduji reakce těla. Čerstvé mléko nemohu, ani smetanu. Paní doktorka mi k výsledkům nic neřekla, tak hledám radu zde. Co vše vlastně mohu a nemohu jíst? Děkuji za odpověď
Odpověď
Dobrý den, Vendulo,
v první řadě byste měla trvat na tom, aby vám výsledky vysvětlila ta osoba, která vám testy provedla – a která si za ně od vás nebo od vaší pojišťovny nechala zaplatit.
Údaje, které uvádíte, se netýkají potravinové alergie v pravém slova smyslu. Nevíme, co znamenají, protože to nejspíš neví žádný alergolog a imunolog. Měření přecitlivělosti na potraviny pomocí imunoglobulinů typu IgG, IgA nebo IgM nemá vypovídací hodnotu a je odbornou veřejností považováno za nevědecké.
Alergie na potraviny se diagnostikuje pomocí IgE. Neuděláte chybu, když zajdete k alergologovi a požádáte ho o otestování, ať máte jistotu, že nejde o pravou alergii.
Nicméně u jakýchkoli přecitlivělostí na potraviny je stejně nejdůležitější to, jak se po konzumaci těchto potravin skutečně cítíte, nikoli laboratorní výsledky. Čili pokud jste zjistila, že vám mléko a výrobky z něj nedělají dobře, na několik měsíců je striktně vyřaďte z jídelníčku. Poté můžete zkusit pomalu znova do stravy zavádět, abyste zjistitla, jestli jej vaše tělo nezačalo tolerovat.
Poradí vám náš článek Bezmléčná dieta.
Držíme vám palce,
Michal, ProAlergiky.cz