dobrý den.Paní doktorka mi zjistila alergii na síran nikelnatý poučena ohledně kovu jsem,ale taky mi řekla že se tento prvek oběvuje i v potravinách. Můžete mi prosím napsat kterých potravin se vyvarovat případně jak je tato látka uvedená na obalech? děkuji za odpověď s pozdravem Putková Žaneta
Odpověď
Dobrý den,
nikl je přirozeně obsažen ve všech potravinách, takže tento alergen nelze ze stravy zcela vyloučit. Při alergii na nikl je vhodné minimalizovat jeho množství ve stravě či v kontaktu s pokožkou.
Rostlinné potraviny jsou na nikl bohatší než živočišné (s výjimkou vnitřností).
Pokud trpíte orální alergií na nikl (tedy míváte otok v dutině ústní, pálení na jazyku, na rtech, otok rtu apod), je třeba se vyvarovat potravinám, které tyto potíže vyvolávají. Vzhledem k tomu, že dietní opatření jsou velmi omezující, doporučuji je nejprve konzultovat s vaším lékařem, zda-li jsou nutná.
Při orální alergii na nikl nepřichází v úvahu strava obsahující luštěniny, brokolici, zelí, ale omezit se musí i ostatní druhy zeleniny, těstoviny, parboiled-rýži, cereálie, celozrnné produkty, ale i tučné ryby, brambory mohou být použity jen, pokud byly vařeny oloupané. Vyloučit se musí banány, třešně a broskve, omezeně je dovoleno oloupané ovoce, vhodné jsou grapefruity, nektarinky, jablka, bobuloviny a hrozny. Při zpracování a skladování potravin se může obsah niklu v potravinách zvýšit. Důvodem jsou nádoby a předměty z chrómniklové oceli. Určitým problémem pro alergiky mohou být rychlovarné konvice s volnou topnou spirálou.
S pozdravem, MUDr. Lenka Mišunová, PhD.