Vaření pro člověka s bezlepkovou dietou nemusí být nutně složitější než příprava běžných pokrmů. Záleží na přístupu každého z vás. Několik receptů na jednoduchá a přitom chutná jídla prezentoval portál ProAlergiky.cz v pořadu Dobré ráno České televize.
Nahrazovat staré, nebo objevovat nové?
Existují dva základní přístupy k bezlepkové dietě – „náhražkový“ a „inovativní“. Jak napovídá název prvního přístupu, snahou je zachovat co nejvíce starý lepkový jídelníček, jen zakázané suroviny nahradit bezlepkovými.
Typickým produktem takového snažení jsou jídla jako bezlepkový knedlík, řízky smažené v bezlepkové strouhance nebo ne zrovna levné bezlepkové pečivo. V podstatě jde o běžnou českou kuchyni, ve které je pšeničná mouka nahrazena kukuřičnou nebo rýžovou.
Šetřete časem i financemi
Lidé, kteří vyznávají druhý přístup, ten inovativní, se snaží oprostit od starých zvyklostí, které jim často jenom komplikují život. Hledají nové kulinářské postupy a chtějí za stejné peníze uvařit zdravěji a chutněji.
Pečou si doma různé druhy chlebů a dalšího pečiva, případně snaží spotřebu bezlepkového pečiva snížit, aby zbytečně nepřibírali na váze. Přicházejí na chuť méně tradičním obilovinám, jako jsou pohanka, quinoa nebo jáhly. Používají více luštěnin a zeleniny. Jejich jídelníček tak může být mnohem pestřejší než u „zdravých“ lidí.
Hlavní zjištění však spočívá v tom, že bezlepkové vaření nemusí být časově náročnější. Zkušenosti ze světových kuchyní ukazují, že čím jednodušší recept, tím je nejen rychleji připraven, ale je často i chutnější.
Vyzkoušejte doma pochoutky z obrazovky
Že to tak opravdu funguje, o tom se nedávno mohli přesvědčit i televizní diváci. Redaktor portálu ProAlergiky.cz byl hostem v Dobrém ránu, které ČT vysílala 4. září 2012.
V blocích nazvaných Vaříme pro celiatiky představil a uvařil tři jednoduché bezlepkové dobroty. Byly hotové během několika minut. A chutnaly hostům ve studiu i štábu.
Záznam pořadu na stránkách České televize
Recepty najdete v sekci Vaření pro alergiky.