Dobrý den,
obdržel jsem výsledky testů na intolerance (lepek, laktóza). Mohl bych Vás požádat o jejich interpretaci a doplnění v jakém normálním rozmezí se hodnoty pohybují?
U prvních dvou hodnot jsem nalezl normu 0-19, u třetí 0-5, u čtvrté 0-3, ale nevím, zdali jsem to dohledal správně. V případě, že by byly hodnoty na horní hranici normy a dva dny před samotným testem byl příjem pšeničných bílkovin pouze ze 2 porcí moučníku, mohla by taková hodnota přes minimální konzumaci pšeničného lepku před testem naznačovat intoleranci?
Co znamená pouze jeden pozitivní výsledek v případě kravského mléka?
AB/Gliadin IgG (DGP): 2 arb.j.;
AB/Gliadin IgA (DGP): 2 arb.j.;
AB/Transglut.IgG: 5 arb.j.;
AB/Transglut.IgA: 3 arb.j.;
AB/Endomyzium IgA: Negativ.;
AB/kr.mlék.IgG: Negativ.; AB/kr.mlék.IgA: Negativ.; AB/kr.mlék.IgM: Pozitiv.;
Předem Vám děkuji za všechny odpovědi
Odpověď
Dobrý den, Tomáši,
výsledky laboratorních testů by měl v první řadě interpretovat lékař, který vám je objednal a kterému vaše zdravotní pojišťovna platí.
Co se týká diagnózy intolerance lepku, tedy celiakie, z výsledků, které jste do dotazu vložil, mají vypovídací hodnotu protilátky IgA proti tkáňové transglutamináze. Nevíme, jakou metodou proběhlo testování, nicméně hodnoty jsou velmi nízké, pod 10 jednotek, tedy pravděpodobně negativní. Druhým použitelným údajem je negativní přítomnost protilátek proti endomysiu. Obojí by svědčilo pro nepravděpodobnost celiakie. Pokud však standardně lepek nekonzumujete, nebo jen velmi zřídka, mohou být tyto údaje zkreslené, falešně negativní. Proto je nevhodné před diagnózou této nemoci držet bezlepkovou dietu. Nejprůkaznější metodou diagnózy je biopsie tenkého střeva prováděná gastroenterologem.
Ostatní testované parametry nemají pro určování potravinových intolerancí žádnou vypovídací hodnotu, jelikož nejsou vědecky podložené. Vámi zmiňovaná laktóza ani vůbec nebyla předmětem testování. Viz starší dotaz Interpretace krevních testů IgG, IgA a IgM na kravské mléko.
Mějte se hezky,
Michal, ProAlergiky.cz