Dobrý den. Mám rozsáhlé potravinové alergie (ovoce, citrusy, soja, kukuřice, slunečnice atd.) a rád bych se zeptal jak je to pokud jsou v potravinách nebo lécích uvedné v těchto formách: - vláknina (některé potravinové doplňky obsahují citrusovou vlákninu, nebo Inulín - vláknina z agáve) - lecitin (sojový nebo slunečnicový lecitin je snad ve všem) - olej (řepkové a slunečnicové oleje také v každé druhé potravině - pečivo, sladkosti,...) - škrob (kukuřičný škrob také ve spoustě potravin - např. pudinky) - pektin (citrusový pektin se používá v kuchyni) - aroma (citronové nebo pomerančové aroma se používá hlavně u léků) Jsem si vědom, že alergie je na protein, ale jak mám vědět jestli olej, škrob nebo orama obsahuje danou bílkovinu a budu na to tedy reagovat? Děkuji za odpověď.
Odpověď
Dobrý den, Davide,
správně píšete, že u potravin jsou alergizující především jejich proteiny, tedy bílkoviny. U vámi uvedených i dalších potravinářských přísad je tedy rozhodující čistota použité suroviny. Vláknina včetně pektinu, škroby, lecitiny nebo oleje by z podstaty neměly žádné alergizující bílkoviny obsahovat.
Veškeré použité suroviny musejí být ve složení potraviny vyjmenovány (s výjimkou některých druhů koření, které nemusejí být rozepsány), jinak by šlo o klamání spotřebitele. Navíc přítomnost některých alergenů musí být na obalu dle nařízení EU vždy vyznačena či zvýrazněna. To se z vašeho seznamu však týká jen sóje.
Ve většině případů tak alergikovi nezbývá než důvěřovat výrobci a novou potravinu s opatrností vyzkoušet. I kdyby uvedené přísady nějaké stopy alergizujících proteinů obsahovaly, ve většině případů by neměly představovat žádné zdravotní riziko, protože takto nízké množství alergenu nestačí pro spuštění alergické reakce, a to ani u tak silného alergenu, jako je ten sójový.
Ať se vám daří,
Michal, ProAlergiky
P. S.: Téměř stejný, jen stručnější dotaz jste nám do poradny vložil dnes v 9.30. Mažu jej jako duplicitní. :-)