Až 30 % z nás či našich blízkých trpí potravinovou alergií či intolerancí. Méně šťastným je potravin zapovězeno rovnou více. Radosti z dobrého jídla pak často předchází stres v podobě nákupů, obzvláště v počátečním stádiu dodržování diety.
Také stravování mimo domov je pro alergiky obtížnější. Mají obavy z dietních chyb (často způsobených neznalostí kuchařů v restauracích), které jim mohou způsobit značné trávící, kožní aj. zdravotní problémy. Usnadněním pro všechny je povinné označování alergenů nejen na balených potravinách, ale od konce letošního roku i na jídelních lístcích.
Povinné uvádění alergenů a složek vyvolávajících intoleranci u balených potravin
Povinné uvádění alergenů v potravinách stanovuje výrobcům vyhláška č. 117/2011 Sb. o způsobu označování potravin a tabákových výrobků, která novelizuje původní vyhlášku č. 113/2005 Sb.
Označování alergenních složek v potravinách je pro lidi s intolerancemi a alergiemi velkým pomocníkem v běžném životě. Pomůže jim nakoupit podstatně rychleji, neboť alergen, není-li obsažen přímo v názvu potraviny, musí být vyznačen ve složení. Právní předpis uvádí, že by to mělo býti zřetelně, na viditelném místě a čitelným písmem. Označení musí být srozumitelné a jednoznačné, aby neuvedlo konzumenta v omyl.
V praxi se můžeme setkat s více způsoby označení alergenů. Na některých výrobcích jsou alergeny uvedené ve složení tučně zvýrazněny, jinde je použita věta „výrobek obsahuje…“. Na místo teček si domyslete název alergenu. O jaké alergeny se jedná?
Potravinové alergeny podléhající povinnému označování
Alergickou reakci mohou vyvolat v podstatě jakékoliv látky, včetně pitné vody. V praxi není možné označovat je samozřejmě všechny, a proto bylo vybráno 14 hlavních potenciálních alergenů, jejichž přítomnost musí být na obale vždy uvedena. Konkrétně se jedná o tyto:
- Obiloviny obsahující lepek (pšenice, ječmen, žito, oves, včetně jejich hybridních odrůd a kříženců)
- Korýši a výrobky z nich
- Vejce a výrobky z nich
- Ryby a výrobky z nich
- Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- Mléko a výrobky z něj
- Suché skořápkové plody a výrobky z nich (mandle, ořechy lískové, vlašské, kešu, pekanové, makadamové, para ořechy a pistácie)
- Celer a výrobky z něj
- Hořčice a výrobky z ní
- Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- Oxid siřičitý a siřičitany v koncentracích vyšších než 10 mg, ml/kg, l, vyjádřeno v SO2
- Vlčí bob (lupina) a výrobky z něj
- Měkkýši a výrobky z nich.
Preventivní označení alergenů na balených výrobcích
Velmi často se na obalech potravin setkáváme s konstatováním, že daný výrobek může obsahovat stopy jednotlivých alergenů (ze čtrnácti výše uvedených skupin). Tato informace je poskytovaná výrobci preventivně a dobrovolně. Jejím prostřednictvím chtějí upozornit nakupujícího na riziko možné nezáměrné kontaminace, ke které může dojít jednak použitím již kontaminovaných surovin, případně kontaminací při výrobě. Pro bližší představu si vše vysvětleme např. na jogurtech. Provozovna uvádí na trh 10 různých příchutí. Na každou samozřejmě nemá vlastní výrobní linku. Na jedné lince jsou tedy připravovány jogurty s různými příchutěmi. Proto se pak můžeme při nákupu setkat s tím, že na čokoládovém jogurtu je upozornění „může obsahovat lískové ořechy“.
Použít toto označení však nelze vždy. Podmínkou je, že musí být jednak odůvodněné a dále výrobce nastolil preventivní opatření, kterými se snažil kontaminaci zabránit.
Preventivní značení alergenů nás často i upozorní na alergenní složky tam, kde bychom je zrovna nečekali a tím zamezí našim zdravotním problémům. Jako př. uvádím výrobek z naší domácnosti, který mne z hlediska obsahu alergenů překvapil – Mušličky pohankové BIO.
Těstoviny, ač název deklaruje, že se jedná o pohankové bezvaječné, mohou obsahovat stopy lepku i vajec. Pro alergiky na lepek, vejce či celiaky představují riziko. Někteří je však snesou, aniž by pocítili jakoukoliv zdravotní újmu. Jak je to možné?
Ne všem alergikům jsou potraviny s dovětkem „může obsahovat stopy…“ zapovězené
Tolerance různého, i stopového, množství alergenu je totiž zcela individuální. Snášenlivost se také často mění s věkem či dobou dodržování diety. Některé alergie mohou časem zcela vymizet (např. ABKM), jiné mohou být v průběhu života „nahrazeny“ jinými. Jak je tolerantní zrovna vaše tělo? Chcete-li znát pravdu, nezbývá vám nic jiného, než potraviny s tímto označením vyzkoušet. Opatrnosti ale není nazbyt, obzvláště u dětí. I proto bývá expozice (záměrné podání alergenu a sledování reakce) často prováděna pod lékařským dohledem.
Nepřehlédněte: 2. část článku o povinném označování alergenů u nebalených produktů, v restauracích a jídelnách.